ΕΘΝΙΚΑ

«Εισβολή» Τούρκων στην Ελλάδα - Έρχονται κατά χιλιάδες και ζητούν άσυλο

«Εισβολή» Τούρκων στην Ελλάδα - Έρχονται κατά χιλιάδες και ζητούν άσυλο

Σχεδόν 6.000 είναι αυτοί που πέρασαν τα σύνορα για να… γλιτώσουν από το καθεστώς Ερντογάν

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το άσυλο που δόθηκε στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι στην Τουρκία κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες, στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια νέα τουρκική... κοινότητα! Χιλιάδες Τούρκοι έρχονται με κάθε τρόπο στην Ελλάδα και ζητούν άσυλο και εγκαθίστανται στη χώρα μας.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έχουν περάσει 27 μήνες και μέσα στο διάστημα αυτό 5.876 Τούρκοι πολίτες (οι περισσότεροι εκ των οποίων κατηγορούνται στην Τουρκία ως μέλη της οργάνωσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, FETO) έχουν έλθει στην Ελλάδα.

Ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, 706 Τούρκοι ήρθαν στην πατρίδα μας και ζήτησαν άσυλο. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, συνολικά 3.807 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και οι περισσότεροι ζουν στην Αθήνα.

Οι αριθμοί δείχνουν πως κάθε μήνα αυξάνονται οι αιτήσεις ασύλου. Ενώ το 2013 είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μόλις 17 Τούρκοι πολίτες, το 2014 και το 2015 υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου 41 και 42 άτομα αντίστοιχα. Το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, τα αιτήματα δεν ξεπέρασαν τα 186, αν και είχαν ήδη γίνει συλλήψεις χιλιάδων πολιτών στην γειτονική χώρα με την κατηγορία ανάμιξης στο πραξικόπημα.

Το 2017 είναι το κρίσιμο έτος, καθώς η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο αλλάζει την κατάσταση.

Από τη στιγμή που αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που κατηγορούνται στην Τουρκία για άμεση συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος λαμβάνουν άσυλο στην Ελλάδα, θεωρείται εύκολο να δοθεί και σε άλλους Τούρκους πολίτες που θα το ζητήσουν. Έτσι τα αιτήματα Τούρκων που ζήτησαν άσυλο το 2017 έφτασαν τα 1.826 και το 2018 φαίνεται πως θα κλείσει με τουλάχιστον 4.500 αιτήσεις ασύλου από Τούρκους πολίτες με σκοπό την εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Διαβάστε επίσης:

Η Κύπρια ευρωβουλευτής που ξεγύμνωσε το Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας