ΕΘΝΙΚΑ

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις τουρκικές προκλήσεις

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις τουρκικές προκλήσεις

Στη σύγκληση έκτακτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προχωράει αύριο (21/12) η ελληνική κυβέρνηση μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις των τελευταίων ωρών από την Τουρκία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών «την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά».

Για να φτάσουμε όμως στη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, είχε προηγηθεί έναν μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αλλά και ενεργειών, με την Άγκυρα σε πολλές περιπτώσεις να δείχνει τις επιθετικές της διαθέσεις. Μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, έστειλε από Τελ Αβίβ σαφές μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το χρονικό των παραβιάσεων και των προκλήσεων

Από νωρίς σήμερα το πρωί (20/12) τουρκικά αεροσκάφη άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών. Ελληνικά μαχητικά γρήγορα βρέθηκαν στους ουρανούς και αναχαίτησαν τους Τούρκους, οι οποίοι επέστρεψαν και πάλι στις βάσεις τους. Οι αερομαχίες κράτησαν για περίπου τρεις ώρες, με τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να καταγράφουν συνεχείς παραβιάσεις.

Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το Καστελόριζο, δύο Τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν πάνω από το νησί. Σύμφωνα με υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζεύγος τουρκικών F- 16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελλόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Στις 08:44 το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» με τους Τούρκους στο Αιγαίο - «Ψευτοτσαμπουκάδες»

Δύο ώρες αργότερα, σχηματισμός δύο Tουρκικών F-16, μπήκε στις 10:43 στο FIR ΑΘΗΝΑΣ και έκανε υπερπτήσεις στις 10:43, 10:48 και 10:59 πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 8 χλμ.

Οι πιλότοι όμως της Τουρκικής Αεροπορίας δεν σταμάτησαν εκεί αφού στις 10:51 ένα F-16 πέταξε πάνω από τις Oινούσσες στα 8 χλμ υψος και ένα F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 8 χλμ υψος. Τελικά τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το FIR AΘHNΩN στις 11:00.

Στις 11:22 δύο F-16 μπήκαν στο FIR Aθηνών και εκτέλεσαν υπερπτήσεις πάνω από τη Μεγίστη και τη Ρω. Ο τουρκικός σχηματισμός βγήκε από το FIR Aθηνών στις 11:32.

Καμμένος: «Οι πιλότοι μας αναχαιτίζουν τους Τούρκους»

Ο Πάνος Καμμένος που βρέθηκε στο ακριτικό νησί για να εγκαινιάσει 12 οικίσκους ετοιμότητας για τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», που βρισκόταν στο λιμένα Μεγίστης. Σε δηλώσεις έστειλε σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα λέγοντας ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί». Χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκη διαμήνυσε «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια των τουρκικών παραβιάσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ανάρτησή του έγραψε: «Οι πιλότοι μας αναχαιτίζουν τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λίγο αργότερα προχώρησε σε νέες σκληρές δηλώσεις.

«Να ξέρουνε πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι'αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν στο 588 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λέρο.

«Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!», επισήμανε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αγαπημένοι αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό».

Οι γαλάζιες πατρίδες του Ακάρ

Την ίδια ώρα όμως που οι Έλληνες αξιωματούχοι μιλούσαν για τα αυτονόητα, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, οι Τούρκοι για άλλη μια φορά ήρθαν δηλώσουν τις αυθαίρετες διεκδικήσεις τους. Σε ένα ντελίρο εθνικισμού και προκλητικότητας, ο Χουλουσί Ακάρ απατώντας στις δηλώσεις του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου μίλησε για γαλάζιες πατρίδες. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός και συμπλήρωσε:«Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».

Οι πρωτοφανείς τουρκικές διεκδικήσεις

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Μάλιστα σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά τονίζοντας ότι: «Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει… δικαίωμα χρήσης».

Ο Ουμίτ Γιαλίμ που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2009 – 2010 έχει προχωρήσει και άλλες φορές στο παρελθόν σε αντίστοιχες εξωπραγματικές θεωρίες που ως στόχο είχαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κλίμα πόλωσης εθνικισμού από την πλευρά της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Αιγαίο: Δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Καστελλόριζο

Απάντηση Ακάρ σε Αποστολάκη: Σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας