ΕΘΝΙΚΑ

«Βράζουν» οι ομογενείς στη Χιμάρα: Τραμπουκισμοί σε βάρος των Βορειοηπειρωτών από το καθεστώς Ράμα

«Βράζουν» οι ομογενείς στη Χιμάρα: Τραμπουκισμοί σε βάρος των Βορειοηπειρωτών από το καθεστώς Ράμα

Χιμάρα | Έντι Ράμα | Έλληνες ομογενείς: Με μια απόφαση – «σταθμό» στην μακρόχρονη Ιστορία τους, οι Έλληνες ομογενείς της Χιμάρας έστειλαν την Παρασκευή (21/12/2018) ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την υφαρπαγή των περιουσιών τους από το καθεστώς των Τιράνων.

ΒΡΟΝΤΕΡΟ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το himara.gr, στη σημερινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας, ψήφισε ομόφωνα (21 - 0) κατά της απόφασης 708/2018 που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας με την οποία αρπάζεται η περιουσία των Ελλήνων ομογενών.

Η «Ομόνοια», σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για μια «ιστορική ημέρα» και συμπληρώνει: «Ως “ΟΜΟΝΟΙΑ”, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο που συντάχθηκε με την πρότασή μας και τονίζουμε πως κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα που θα σταματήσει μόνο με την δικαίωση».

Το καθεστώς Ράμα «τραμπουκίζει» τους Έλληνες ομογενείς

rama

Ωστόσο, η σημερινή απόφαση των Ελλήνων Χιμαριωτών έρχεται έπειτα από μια σειρά απαράδεκτων περιστατικών σε βάρος τους, με αποκορύφωμα τη χθεσινή εισβολή της αλβανικής Υπηρεσίας Πολεοδομίας IKMT (πρώην INUK) σε ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του δημοσιογράφου Σταύρου Μάρκου στους Δρυμάδες.

Σύμφωνα, πάντα, με το himara.gr, υπό το πρόσχημα του ελέγχου για παράνομες οικοδομικές εργασίες, ζήτησαν την άδεια της πολεοδομίας για τις εργασίες ανακαίνισης που διενεργούσε στις τουαλέτες του ξενοδοχείου του.

Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας, όμως ,για την εκτέλεση εργασιών για την βελτίωση υγειονομικών εγκαταστάσεων, δεν απαιτείται άδεια παρά μόνο μια τυπική δήλωση στο δημαρχείο.

Ο κ. Μάρκος παρότρυνε τις δυνάμεις του ΙΚΜΤ να απευθυνθούν στο δημαρχείο Χιμάρας για να τους διαβεβαιώσει με την σειρά του πως έχει κάνει την απαιτούμενη δήλωση για της εργασίες αυτές.

Παρόλα αυτά, το κλιμάκιο του ΙΚΜΤ που ήρθε κατευθείαν από τα Τίρανα για να κάνει τον έλεγχο, αφού συμπλήρωσε τα σχετικά έγγραφα για την καταγραφή του περιστατικού, απείλησε τον δημοσιογράφο με ποινική δίωξη για την εκτέλεση παράνομων εργασιών.

Όμως η εισβολή των Αλβανών στο ξενοδοχείο του κ. Μάρκου μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί: Ο ίδιος είναι ένας αρκετά δραστήριος δημοσιογράφος και αρθρογραφεί τακτικά στα αλβανικά μέσα με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των Ελλήνων της Χιμάρας. Το γεγονός αυτό τον έχει φέρει αρκετές φορές σε σύγκρουση με το αλβανικό κράτος και παρακράτος.

Αυτό που βιώνουν οι Έλληνες ομογενείς της Βορείου Ηπείρου ξεπερνά κάθε όριο και προσβάλλει κατάφωρα κάθε διεθνώς αναγνωρισμένη συνθήκη για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Και τούτο είναι κάτι που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να δείξει τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Να το πούμε πιο απλά: Δεν μπορεί η Αθήνα να παραμένει αδρανής τη στιγμή που είναι έκδηλη η προσπάθεια των Τιράνων να κάνουν τουριστικές «μπίζνες» με ξένα κόλλυβα, μη δίνοντας δεκάρα τσακιστή για το παράνομο των πράξεών τους, με μάλιστα με τακτικές που προσιδιάζουν σε πρακτικές τραμπούκων!

Δείτε σχετικά:

Χαμός στην Αλβανία: Πέταξαν αβγά στον Ράμα μέσα στη Βουλή (vid)

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Newsbomb.gr: Το 76% θέλουν να φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση