ΕΘΝΙΚΑ

Η Χάγη καταδίκασε την Ελλάδα για το βέτο στα Σκόπια

Η Χάγη καταδίκασε την Ελλάδα για το βέτο στα Σκόπια

Καταδικαστική εν μέρει για την Ελλάδα, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της ΠΓΔΜ.

Από την μία το Δικαστήριο αποφάσισε πως η Ελλάδα παραβίασε τις προβλέψεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκφράζοντας αντιρρήσεις που "εμπόδισαν" την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, με ψήφους 15 υπέρ και μια κατά.

Από την άλλη, όμως το Δικαστήριο «άδειασε» το βασικό αίτημα των Σκοπιανών, καθώς δεν έκρινε σκόπιμο να ζητήσει από την Ελλάδα να απέχει απ' οποιαδήποτε έκφραση αντίρρησης στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στο μέλλον.

Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Χισάσι Οβάντα.

Ουσιαστικά η Χάγη δικαίωσε το ένα σκέλος της προσφυγής των Σκοπίων, απέρριψε όμως τη δεύτερη και σημαντικότερη αξίωση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν προετοιμασμένοι για το αποτέλεσμα της απόφασης, η οποία δικαιώνει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ζήτημα της παραβίασης από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της αντίρρησης που προέβαλε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι αν υπάρξει κακοφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης, αυτό ίσως να δώσει την ευκαιρία σε τρίτους να εγείρουν το ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός καλείται επίσης να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι ζητώντας του να βοηθήσει τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο ίδιος ο Νίκολας Γκρούεφκσι πάντως, αναμένεται να προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα.

Στα Σκόπια βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη επικοινωνιακή εκστρατεία, ενώ έχει ζητηθεί απόλυτη σιωπή ως την ανακοίνωση της απόφασης.

Διαβάστε επίσης:

Λ. Παπαδήμος: Σταθερή η Ελλάδα στις θέσεις της για τα Σκόπια