ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΕΘΝΙΚΑ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Στο «κόκκινο» η ένταση Ελλάδας - Τουρκίας

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Στο «κόκκινο» η ένταση Ελλάδας - Τουρκίας

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο  βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο πρις τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής(16/6) στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ως θέμα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξέτασε και αξιολόγησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις στην κυπρακή ΑΟΖ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο ΚΥΣΕΑ που πρέδρευε ο πρωθυπουργός μετείχαν οι εξής:

  • ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
  • ο Υπουργός Εξωτερικών,
  • ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
  • ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να επισκεφτεί σήμερα (16/6) την Κω, ωστόσο η επίσκεψη αυτή ματαιώθηκε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό βήμα οι γεωτρήσεις της Τουρκίας

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οργή Ερντογάν για Μακρόν: Είναι ατζαμής - Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε

Οργισμένη ήταν η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Γάλλο ομόλογό του για τη στήριξη που παρείχε στη Λευκωσία, αναφορικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Εκείνοι που έχουν δικαίωμα να μιλούν για την ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να μιλήσουν. Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Τούρκου προέδρου.

«Εμείς είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Η Ελλάδα και η Μ. Βρετανία είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η Γαλλία τι κάνει εκεί;», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως «όσοι ζουν στην Κύπρο, Τούρκοι ή Έλληνες, έχουν ίσα δικαιώματα και μερίδιο».

«Αν πρόκειται να πει ότι η εταιρεία TOTAL έχει κάνει συμφωνίες, ας αφήσει την TOTAL να μιλήσει τότε. Εσείς, η Γαλλία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου είχε μιλήσει για «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Θέλω να επαναλάβω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την στήριξη και τον σεβασμό μου για την εθνική κυριαρχία της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Ε.Ε. δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το ζήτημα», είχε αναφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Για τους S-400

Ο Tούρκος πρόεδρος δήλωσε πως περιμένει ότι τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 θα αρχίσουν να φθάνουν στην Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, μια εξέλιξη που αναμένεται ότι θα τροφοδοτήσει εντάσεις με την Ουάσινγκτον, σύμμαχο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

«Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία. Το ζήτημα των S-400 έχει τακτοποιηθεί», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε έπειτα από επίσκεψη στο Τατζικιστάν, όπου συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πιστεύω ότι θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου», πρόσθεσε, κάνοντας μια πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη απ' ό,τι στο παρελθόν.

Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πηγή αυξανόμενης διχόνοιας ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ανακοίνωσε αυτόν το μήνα πως η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35, αν προχωρήσει στα σχέδιά της και παραλάβει τους S-400.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όταν συναντηθούν αυτόν τον μήνα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

«Όταν κάποιος κατώτερος στην ιεραρχία λέει διάφορα πράγματα, τότε αμέσως ερχόμαστε σε επαφή με τον κ. Τραμπ και προσπαθούμε να λύσουμε ζητήματα με τηλεφωνική διπλωματία. Μ' αυτόν τον τρόπο τα θέματα δεν παίρνουν πολύ χρόνο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Πανελλήνιες 2019: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις - Πού αναμένεται «ελεύθερη πτώση»

Σχετικές ειδήσεις