ΕΛΛΑΔΑ

«Ιερές» μπίζνες αξίας 2 εκατ. ευρώ

«Ιερές» μπίζνες αξίας 2 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα προσοδοφόρες αποδεικνύονται οι δραστηριότητες της Ιεράς Μονής Φιλοθέου στο Άγιο Όρος, η οποία δήλωσε για το 2011 καθαρά εισοδήματα ύψους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εισοδήματα της Μονής πιστοποιούνται από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στο έγγραφο του υπουργού Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τα στοιχεία της αρμόδιας ΔΟΥ προκύπτει για το οικονομικό έτος 2011 η Ιερά Μονή Φιλοθέου δήλωσε καθαρό φορολογητέο εισόδημα 1.794.748,09 ευρώ και ο αναλογών φόρος ανέρχεται σε 358.949,62 ευρώ».

Η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη αφορούσε στο εάν έχουν ελεγχθεί οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ιεράς Μονής και οι συνθήκες εκμετάλλευσης υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το φόρο που κατέβαλε η Μονή, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που υποστήριζαν ότι η αγορά του σταθμού έγινε με δάνειο υπερδεκαπλάσιο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Στη συνέχεια, η εκμετάλλευση του σταθμού έγινε από εταιρεία η οποία, προκειμένου να απαλλαγεί από την καταβολή φόρου, συμφώνησε με όρο του συμβολαίου να καταβάλλει στη Μονή το 90% των ακαθάριστων εσόδων.

Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε πως η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ανέθεσε σε οικονομικό επιθεωρητή τη διενέργεια έρευνας εφαρμογής ή μη των φορολογικών διατάξεων από υπαλλήλους που υπηρετούν στις ΔΟΥ που εμπλέκονται στην υπόθεση.