ΕΛΛΑΔΑ

Προτάσεις Συνηγόρου του Πολίτη για τις οφειλές του δημοσίου

Προτάσεις Συνηγόρου του Πολίτη για τις οφειλές του δημοσίου

Προτάσεις για τη ρύθμιση οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις υπέβαλε η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

Με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, η Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η κρίση καθιστά δύσκολη την ανταπόκριση της Διοίκησης στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Ωστόσο, αναφέρει, το κράτος έχει υποχρέωση να λάβει μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις συνέπειες της αδυναμίας του έναντι των πολιτών.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κανόνες, μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών.

Στα πλαίσια αυτά προτείνεται:

1. Αναστολή της παραγραφής των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, για χρονικό διάστημα αντίστοιχο με την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας,

2. Θεσμοθέτηση συστήματος εξόφλησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δημοσιοποίηση των στοιχείων πληρωμών για λόγους διαφάνειας της διοικητικής δράσης,

3. Προσαρμογή των διατάξεων περί συμψηφισμού ώστε να καταστεί δυνατός ο συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιωτών με απαιτήσεις τους εις βάρος ΟΤΑ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ρύθμιση του θέματος του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων των πολιτών, και

4. Εξέταση εναλλακτικών τρόπων εξόφλησης χρηματικών οφειλών δημόσιων φορέων, ιδίως ΟΤΑ, προς ιδιώτες (π.χ., μέσω αντιπαροχής), όταν πρόκειται για μικρά ποσά.

Παράλληλα, η Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της διοίκησης έναντι των πολιτών δοκιμάζει με αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο την αξιοπιστία του κράτους, αλλά και την ικανότητά του να διαπαιδαγωγεί τους πολίτες ως προς την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων έναντι αυτού.