ΕΛΛΑΔΑ

Οι μειώσεις μισθών «κουρεύουν» το δώρο του Πάσχα

Οι μειώσεις μισθών «κουρεύουν» το δώρο του Πάσχα

Το δώρο του Πάσχα καταβάλλεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέχρι την Μ. Τετάρτη, αλλά και αυτό θα είναι «κουρεμένο», καθώς εξαρτάται από τις αντίστοιχες μειώσεις στους μισθούς .

Το δώρο Πάσχα είναι μισός μηνιαίος μισθός για τους αμειβόμενους με μισθό και 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΣΕΠΕ «το επίδομα Πάσχα υπολογίζεται με βάση τους καταβαλλόμενους μισθούς ή τα ημερομίσθια που ίσχυαν την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης».

Αυτό σημαίνει πως μια μείωση μισθού επιφέρει αντίστοιχη μείωση και στο δώρο π.χ αν με απόφαση του εργοδότη υπάρξει μείωση 22% στην αμοιβή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης (ΕΓΣΣΕ), τότε μειώνεται και το δώρο του Πάσχα κατά 22%.

Το δώρο καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκεσε από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Aν η σχέση εργασίας δεν διήρκεσε ολόκληρο το παραπάνω διάστημα, καταβάλλεται αναλογία δώρου που είναι το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Για χρονικό διάστημα μικρότερο του οκταημέρου, οι εργαζόμενοι δικαιούνται ανάλογο κλάσμα.