ΕΛΛΑΔΑ

Άκης Τσοχατζόπουλος: «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα…»

Άκης Τσοχατζόπουλος: «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα…»

«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο...». Με αυτή τη φράση θα μπορούσε να αποδοθεί ο πυρήνας της υπερασπιστικής γραμμής του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, αφού όχι μόνο αρνήθηκε ότι έλαβε δώρα ή οποιουδήποτε είδους ανταλλάγματα, αλλά όπως είπε ό,τι έκανε το έκανε για να προασπίσει τα συμφέροντα της πατρίδας.

«Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα» αυτή ήταν η επωδός του πρώην υπουργού, ο οποίος –όπως προκύπτει- από τις απαντήσεις που έδωσε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, εμφανίστηκε μάλλον έκπληκτος και απορημένος για την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Το Newsbomb.gr παρουσιάζει τι διημείφθη μεταξύ ανακριτή και Άκη Τσοχατζόπουλου τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ανακριτής: Από τα ανωτέρω παρατηρεί κανείς πως τα δώρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία κατηγορείστε καταλήγουν σε εταιρίες που ελέγχει ο συγγενής σας Ζήγρας, διαχειρίζονται γνωστά σας πρόσωπα , οι εταιρίες αυτές συμμετέχουν σε αγοροπωλησίες ακινήτων επί των οποίων συναλλάσσονται γνωστοί σας άνθρωποι και ενίοτε ακίνητα των εταιριών αυτών καταλήγουν στο τέλος σε εσάς ή συγγενικά σας πρόσωπα.

Απάντηση: Είναι δική σας εκτίμηση αυτή, δώρα ή οποιουδήποτε είδους ανταλλάγματα από οποιουδήποτε είδους αιτία ποτέ στην πολιτική μου ζωή και στην πορεία μου ως υπουργός δεν έλαβα από κανέναν. Αντίθετα αποκλειστικός μου σκοπός σε οποιοδήποτε χώρο ευθύνης κι αν βρέθηκα ήταν να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος.

Τι είπε για τους συγκατηγορουμένους του

Νίκος Ζήγρας είναι πρώτος μου εξάδελφος, δύο χρόνια μεγαλύτερος, δεν είχαμε καμία επαγγελματική σχέση διότι αυτός ασχολούνταν με το εμπόριο ξυλείας και εγώ με την πολιτική. Το 2000 αρρώστησε με λευχαιμία και του συμπαραστάθηκα και με τη βοήθεια του Θεού επέζησε ,έχοντας έκτοτε προβλήματα υγείας.

-Την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου τη γνωρίζω από το 1978, από το ΠΑΣΟΚ και καθώς ήταν λογίστρια της ανέθεσα τη συμπλήρωση των φορολογικών μου δηλώσεων όπως είχε κάνει και πλειάδα άλλων συναδέλφων στο ΠΑΣΟΚ.

-Το 2006 επειδή έψαχνα νέο διαμέρισμα για να εγκατασταθώ με την οικογένεια μου, με ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα διαμέρισμα κάποιας αμερικάνικης εταιρίας NOBILIS στην οποία ήταν λογίστρια , επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το οποίο η εταιρία εκμισθώνει.

-Τον Αστέριο Οικονομίδη τον γνωρίζω από το ΤΕΕ όπου είμαστε και οι δύο μέλη και δεν είχαμε καμία επαγγελματική συνεργασία.

-Τον Γιώργο Σαχπατζίδη τον γνώρισα ως εκδότη εφημερίδων Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης.

Για την TORCASO

Ανακριτής: Ο Νίκος Ζήγρας είχε σχέση με τον υπουργείο Άμυνας;

Απάντηση: Ουδέποτε και καμία.

Ανακριτής: Γνωρίζεται την εταιρία TORCASO και ποιός την εκπροσωπεί;

Απάντηση: Με την TORCASO δεν είχα καμία σχέση , την έμαθα όταν δίπλα στο γραφείο στην Κόμνα Τράκα , άρχισε να κατασκευάζει ένα ακίνητο. Πληροφορήθηκα ότι ήταν εταιρία κατασκευών και την εκπροσωπούσε προτού αρρωστήσει για ένα διάστημα ο ξαδελφός μου, σε συνεργασία με άγνωστους σε εμένα Άραβες και Κύπριους επενδυτές ως μετόχους. Αν αυτός φαινόταν ως δικαιούχος και μέχρι πότε δεν το γνωρίζω , αλλά πάντως είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν δικών του συμφερόντων και απείχε από τότε που αρρώστησε από τις εργασίες της εταιρίας.

Για ΜΙΕ ΚΑΙ FEROSTALL

Ανακριτής: Τι γνωρίζετε για την εταιρία ΜΙΕ;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω για καμία εταιρία ΜΙΕ και ούτε γνωρίζω ποιός ήταν ο ιδιοκτήτης της. Από τις εφημερίδες έμαθα πως ήταν αντιπρόσωπος της FEROSTALL στην Ελλάδα.

Ανακριτής: Αποδεικνύεται πώς εμβάσματα 2.960.000 ελβετικών φράγκων κατατέθηκαν από τη ΜΙΕ κατ΄ εντολή Ζήγρα σε λογαριασμούς της εταιρίας MΟRELIA και από αυτή καταβλήθηκε ένα μέρος σε μετρητά στον Ζήγρα κι ένα μέρος στο λογαριασμό του.

Απάντηση: Ουδεμία γνώση έχω , και δεν έχω λάβει γνώση των ανωτέρω καταθέσεων γιατί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής δεν μου δόθηκαν και στο πενθήμερο της προθεσμίας που μου δώσατε δεν πρόλαβα να τις διαβάσω.

Για τα εμβάσματα

Ανακριτής: Αποδεικνύεται από τη δικογραφία ότι εμβάσματα 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 εκατομμυρίου δολαρίων πέρασαν σε λογαριασμούς της TORCASO στην Τράπεζα Κύπρου από τον ελεγχόμενο από τον Ζήγρα λογαριασμό της Morgan Stanley.

Απάντηση: Γνωρίζω αυτές τις πληρωμές από την εξεταστική της Βουλής και ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος διαβεβαίωσε ότι έχει σχέση αποκλειστικά με την TORCASO και τους μετόχους της και ότι ελέγχεται με αίτημα δικαστικής συνδρομής ποιός έδωσε εντολή για τα εμβάσματα.

Ανακριτής: Υπάρχουν καταστάσεις όπου φαίνονται τα συνολικά ποσά που ο Ζήγρας κατέθετε για λογαριασμό της MORELIA από το 1999 έως το 2005.

Απάντηση: Έχω παντελή άγνοια των καταθέσεων αυτών και των κινήσεων αυτών. Στην ολιγοήμερη προθεσμία που μου σώσατε δεν πρόλαβα να διαβάσω τα στοιχεία.

Ανακριτής: Τι σχέση μπορεί να έχει η ΜΙΕ με την εταιρία TORCASO και τον εξαδαλφό σας Ζήγρα που να δικαιολογούν τις συναλλαγές αυτές;

Απάντηση: Καμία.

Ανακριτής: Τότε προς τι οι καταβολές αυτές;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω

Ανακριτής: Δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι σχετίζονταν με την προμήθεια των υποβρυχίων;

Απάντηση: Θα μπορούσε να υποθέσεις κανείς πώς οι πληρωμές Ζήγρα προς MORELIA θα μπορούσε να αφορούσαν επαγγελματικές τους συνεργασίες. Για σύνδεση Ζήγρα με ΜΙΕ δεν γνωρίζω κάτι, αλλά τέτοια σχέση μου φαίνεται απίθανο να υπάρχει.

Ανακριτής: Τι σχέση μπορεί να έχει η εταιρία ξυλείας του ξαδέλφου σας με τη ΜΙΕ που να δικαιολογεί πληρωμές εκατομμυρίων;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω και επαναλαμβάνω πώς δεν μπορεί να έχει.

Για το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου

Ανακριτής: Η TORCASO το 1999 αγόρασε το διαμέρισμα στην Αρεοπαγίτου με 880.000 ευρώ και το 2000 την ιδιοκτησία στην Κόμνα Τράκα. Το πρώτο ακίνητο αγόρασε τελικά η σύζυγος σας , αφού το νοικιάσατε εσείς ο ίδιος από το 2006 από την εταιρία NOBILIS η οποία το είχε αγοράσει από την TORCASO το 2001. Πώς δικαιολογείται η κατάληξη του σπιτιού σε πρόσωπο της οικογενείας σας;

Απάντηση: Πριν το 2006 που με την υπόδειξη της Λαμπροπούλου το νοίκιασα από την εταιρία NOBILIS δεν γνώριζα ότι ανήκε στην TORCASO.

Ανακριτής: Είναι συμπτωματικό που πριν το 2006 η εταιρία εκπροσωπούνταν από τον ξάδελφό σας Ζήγρα;

Απάντηση: Δεν γνώριζα τα κατασκευαστικά προγράμματα τις TORCASO..

Ανακριτής: Η TORCASO πούλησε το ακίνητο στη μισή τιμή απ όσο το αγόρασε, το τίμημα καταβλήθηκε τοις μετρητοίς εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου και δεν προέκυψαν αναλήψεις ή πιστώσεις στους λογαριασμούς των εμπλεκομένων εταιριών. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω, το μόνο που γνωρίζω είναι πως το κτίριο στην αρχή ήταν ερείπιο και έγιναν εκτεταμένες επισκευές με υψηλό κόστος.

Ανακριτής: Τότε τι είδους επένδυση ήταν αυτή στην οποία προέβη η TORCASO από την οποία είχε ζημία 50%;

Απάντηση: Υποθέτω πώς ήταν άστοχη επιχειρηματική επιλογή.

Ανακριτής: Τι γνωρίζετε για τη σχέση TORCASO -Σαχπατζίδη.

Απάντηση: Εγώ έμαθα από την εξεταστική επιτροπή πως ο Σαχπατζίδης είχε πουλήσει τα ακίνητα στην Μονή Βατοπεδίου εκ μέρους της TORCASO.

Για το ακίνητο της Δεινοκράτους

Ανακριτής: Τη εταιρία BLUBELL τη γνωρίζετε;

Απάντηση: Την άκουσα λόγω της κόρης μου , η οποία αγόραρε από τον Α.Οικονομίδη νέο διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους, το οποίο είχε αγοράσει από την εταιρία αυτή. Επίσης γνωρίζω πώς είχε απασχολήσει την εξεταστική του 2004-05 για τα TOR.

Ανακριτής: Γνωρίζετε ότι δικαιούχος αυτής της εταιρίας ήταν ο εξάδελφός σας Νικ. Ζήγρας;

Απάντηση: Όχι δικαιούχος σε καμία περίπτωση, όμως υπάρχει περίπτωση να είχε λειτουργήσει ως εκπρόσωπος.

Ανακριτής: Την DRUEMILAN ΕΛΛΑΣ. ΑΕ τη γνωρίζετε;

Απάντηση: Επόπτευε τη διαχείριση των αντισταθμιστικών που είχε αναλάβει την υποχρέωση η ANDEY να υλοποιήσει έναντι του ΥΠΕΘΑ.

Ανακριτής: Τον FOUAD AL SAYAD τον γνωρίζετε;

Απάντηση: Δεν τον γνωρίζω και δεν ξέρω αν ήταν μέλος της ως άνω εταιρίας όπως μου λέτε.

Ανακριτής: Αποδεικνύεται πως ποσό 16. 202 .000 ελβετικών φράγκων , με εντολή του FOUAD AL SAYAD δόθηκαν με επιταγές στην εταιρία BLUEBELL με την οποία είχε σχέση ο ξάδελφός σας.

Απάντηση: Δεν γνωρίζω τίποτα.

Ανακριτής: Η BLUEBELL αγόρασε τη Δεινοκράτους στην οποία έμενε η κόρη σας για ένα διάστημα. Είναι σύμπτωση ;

Απάντηση: Προφανώς σύμπτωση γιατί η κόρη μου γνώριζε τους ενοίκους του 1ου ορόφου και έτσι οδηγήθηκε στο ακίνητο αυτό.

Ανακριτής: Ποσό 3 εκατομμυρίων δραχμών κατατίθεται από την TORCASO στην θεία της συζύγου σας . Τι γνωρίζετε για αυτό;

Απάντηση: Καμία σχέση δεν είχε η Αικατερίνη Σταμάτη με την TORCASO . Προφανώς έγινε λάθος στο τραπεζικό σύστημα και πιστώθηκε ο λογαριασμός της εκ λάθους της TORCASO.

Ανακριτής: Δεν είναι λίγο απίθανο να συνέβη τέτοιο τραπεζικό λάθος με μια εταιρία στην οποία εμπλέκονται πολλά γνωστά σας πρόσωπα;

Απάντηση: Γιατί σας φαίνεται περίεργο αφού η ΕΤΕ ήδη έκανε τέτοιο λάθος με την πρώην σύζυγο μου και μάλιστα σημαντικά υψηλότερο.

Διαβάστε περισσότερα:

Σε γραμμή άρνησης οι συγκατηγορούμενοι του Τσοχατζόπουλου

Ποιοι επισκέφθηκαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Η πρώτη νύχτα του Άκη Τσοχατζόπουλου στον Κορυδαλλό

Ανακριτής καλεί σύζυγο και κόρη του Άκη

Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για Άκη

Αυτό είναι το ΚΥΣΕΑ, που υπέγραψε για τα υποβρύχια

Στον ανακριτή ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Ο Άκης, η ελβετική τράπεζα και το real estate

Τι απαντά η Αρετή Τσοχατζοπούλου για τις πλάκες χρυσού

«Ουδέν σχόλιο» για τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου από Ρέππα, Βορίδη

Αυτό είναι το πόρισμα-κόλαφος για τον Άκη

Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του Άκη Τσοχατζόπουλου