ΕΛΛΑΔΑ

Προς βαθύ «κούρεμα» το εφάπαξ

Προς βαθύ «κούρεμα» το εφάπαξ

Αναδρομική περικοπή από 1/1/2012 που θα αγγίξει ακόμα και το 40%

Μάχη για να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα» δίνει το οικονομικό επιτελείο που προσανατολίζεται σε νέες περικοπές επιδομάτων και εφάπαξ.

Τα εφάπαξ που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους 21 ταμείων οδεύουν προς μείωση μεταξύ 10% και 40%, ενώ εξετάζονται κλιμακωτές περικοπές, με εισοδηματικά κριτήρια, σε κοινωνικά επιδόματα πλην του επιδόματος ανεργίας και του ΕΚΑΣ - με διαχωρισμό, και ανάλογο «ψαλίδι», σε ανταποδοτικά και μη επιδόματα.

Μάλιστα εξετάζεται η περικοπή να γίνει αναδρομικά από 1-1-2012 σε όσες αποφάσεις πληρωμής δεν έχουν εκδοθεί.Το σενάριο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται να απομακρύνεται με αποτέλεσμα να πέσει «βαρύ τσεκούρι» στις μειώσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης είχε συνάντηση με τις διοικήσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά του ΤΕΑΔΥ, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση και με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων έχει έλλειμμα 18 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ΤΕΑΔΥ από το PSI έχει απολέσει το 80% των διαθεσίμων του.

Κρίσιμη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ

Η διοίκηση του ταμείου, κάτι που θα υποστηρίξει και σήμερα η ΑΔΕΔΥ, προτείνει η χορήγηση εφάπαξ να γίνεται μόνο με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

Η ΑΔΕΔΥ αναμένεται να επιμείνει στην υιοθέτηση ενός γενικότερου πακέτου μέτρων, όπως είναι η μείωση του βοηθήματος, η αύξηση των εισφορών και η εξεύρεση νέων πόρων για τη στήριξη του Ταμείου. Οι προτάσεις που συζητούνται είναι: η επιβολή νέας εισφοράς (π.χ. στους συνταξιούχους), η μεταφορά στο ταμείο μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές.

Η ΑΔΕΔΥ θα προτείνει επίσης σε περίπτωση που παρθούν μέτρα η μείωση στο εφάπαξ να είναι μεταξύ του 15% και 22%, ενώ ως λύση εξετάζεται και το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλισμένων που καταβάλουν εισφορές. Οι ρυθμίσεις στο φορέα των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να αποτελέσουν «πιλότο» και για τα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας που είναι στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα ταμεία πρόνοιας χορηγούν υψηλότερα ποσά εφάπαξ σε σχέση με αυτά που αναλογούν στις εισφορές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φορείς χορηγούσαν έως και 83% υψηλότερα εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές, ενώ στον αντίποδα 12 φορείς καταβάλλουν χαμηλότερα εφάπαξ.