ΕΛΛΑΔΑ

Το "κατηγορώ" των Ελλήνων δασκάλων της Αιγύπτου

Το "κατηγορώ" των Ελλήνων δασκάλων της Αιγύπτου
Χωρίς καθόλου χρήματα, αφού το ελληνικό κράτος έχει να τους πληρώσει από πριν από τα Χριστούγεννα και με τις φλόγες...

Του Γιώργου Γεωργιάδη

Χωρίς καθόλου χρήματα, αφού το ελληνικό κράτος έχει να τους πληρώσει από πριν από τα Χριστούγεννα και με τις φλόγες από τα οδοφράγματα δίπλα στο παλάτι στου Μουμπάρακ στην Κόρμπα της Ηλιούπολης να μπαίνουν στα σπίτια τους, οι Έλληνες δάσκαλοι Χρήστος Νταλαγεώργος, Χαρά Χριστοδούλου και Αλκυόνη Μαλεκάκη αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο.

Πατώντας το πόδι τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατήγγειλαν την ελληνική πολιτεία για αδιαφορία, αφού, όπως είπαν, πέραν του συντονιστή των 20 Ελλήνων εκπαιδευτικών, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη τους.

«Από την περασμένη Τρίτη» λένε «καταλάβαμε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και άγριες. Την Πέμπτη μας είπαν φίλοι μας Αιγύπτιοι να μην βγούμε την επομένη στους δρόμους κι εμείς, που λόγω αργίας δεν θα πηγαίναμε στη δουλειά, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία και το προξενείο. Όταν την Παρασκευή οι διαδηλωτές αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και άρχισαν οι φασαρίες, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, αφού η μία από τις πολυτελείς κατοικίες του Μουμπάρακ είναι δίπλα στα σπίτια μας, κοντά στην Αγγελοπούλειο Σχολή όπου διδάσκουμε. Χωρίς καθόλου χρήματα, καθώς το επιμίσθιο επί χρόνια τώρα μας το καθυστερούν από το Υπουργείο Εξωτερικών, και χωρίς να έχουμε τηλέφωνο και internet, αποφασίσαμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Ο συντονιστής των δασκάλων, τόσο της Αγγελοπούλειου που ανήκει στην ελληνική κοινότητα, όσο και της Αμπεντείου Σχολής, που ανήκει στο Σινά, μας είπε “ο καθένας να πράξει όπως νομίζει”, αφού δεν υπήρχε εντολή ούτε από το υπουργείο Παιδείας ούτε από το ΥΠΕΞ για να κινηθούμε συλλογικά. Το επόμενο βήμα μας είναι να επισκεφθούμε τα υπουργεία για να δούμε εάν και πότε θα επιστρέψουμε στην Αίγυπτο».

Οι τρεις δάσκαλοι που βρίσκονται στην Αθήνα περιμένουν με αγωνία την τύχη των συναδέλφων τους.