ΕΛΛΑΔΑ

Κρατάνε αδικαιολόγητα τα χρήματα των πολιτών στις Εφορίες

Κρατάνε αδικαιολόγητα τα χρήματα των πολιτών στις Εφορίες

Υπάλληλοι αδιάφοροι και χυδαίες συμπεριφορές στους πολίτες -

Χάος με χιλιάδες δηλώσεις και εκκαθαριστικά στοιβαγμένα και πεταμένα στις αποθήκες

Την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από την εφορία έχει προκαλέσει η αναλγησία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, κατ’ εντολή προφανώς της οποίας οι κατά τόπους εφορίες καθυστερούν αδικαιολόγητα την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους.

Από τις δεκάδες καταγγελίες πολιτών προκύπτει ότι για λόγους που σκοπίμως δεν γνωστοποιούνται, οι εφορίες χρονοτριβούν και προφασιζόμενες τις συγχωνεύσεις αρνούνται να δώσουν στους δικαιούχους την νόμιμη επιστροφή χρημάτων.

Ενδεικτική της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί είναι η καταγγελία της Κ.Σ. που υπάγεται στην εφορία Ιλίου, η οποία συγχωνεύθηκε με τις εφορίες Αγίων Αναργύρων και Άνω Λιοσίων: «Έλαβα το εκκαθαριστικό περί τα τέλη Αυγούστου, με το οποίο κλήθηκα να καταθέσω τα πρωτότυπα έγγραφα που περιέλαβα στη δήλωσή μου προκειμένου να γίνει ο έλεγχος.

Προσκόμισα τα έγγραφα στην εφορία Ιλίου την επόμενη μέρα. Στις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις μου στην αρμόδια ΔΟΥ, άκουσα ένα σωρό δικαιολογίες: Ότι για να έρθει η επιστροφή θα έπρεπε να σταλούν στο ΚΕΠΥΟ όλες οι δηλώσεις μαζί (ανεξαρτήτως αν εγώ έσπευσα για τον έλεγχο άμεσα, την ώρα που κάποιος άλλος θα μπορούσε να πάει μετά από δύο μήνες ή και ποτέ!), ότι είχα αριθμό πιστοποιητικού 7 και προηγούνται πολλές ακόμη.

Δεν βρίσκω λόγια βεβαίως να περιγράψω τη χυδαία συμπεριφορά και την αλαζονεία των υπαλλήλων της εφορίας, οι οποίοι μου έλεγαν να καλέσω μετά τις 14:00 (επειδή έχουν πολλή συναλλαγή!), οπότε δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα ή τα σηκώνουν και το κλείνουν κατάμουτρα, πριν καν ο πολίτης υποβάλλει το ερώτημά του. Όταν πλέον μετέβην στην εφορία Ιλίου – Αγίων Αναργύρων – Άνω Λιοσίων, προκειμένου να ρωτήσω σε ποια φάση βρίσκεται η εκκαθάριση της δήλωσης και γιατί καθυστερεί τόσο η επιστροφή, τη στιγμή που το ΚΕΠΥΟ έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο εδώ και τρεις εβδομάδες, η προϊσταμένη κυρία Πετσαγγουράκη μόνο που δεν με πέταξε από το γραφείο της.

Ο λόγος που επικαλέστηκε γενικώς και αορίστως ήταν φόρτος εργασίας, ενώ μου είπε χαρακτηριστικά: «Επάνω είναι ντανιασμένα (εννοούσε στοιβαγμένα) χιλιάδες χαρτιά. Μέχρι να μπουν σε μία σειρά θα περάσει πολύς καιρός ακόμη. Θα περιμένετε, περάστε έξω».

Όταν κάποιος πολίτης καλείται να πληρώσει εφορία, η τελική ημερομηνία καταβολής του ποσού είναι παραδοσιακά η 31η Αυγούστου. Γιατί στην περίπτωση που το κράτος οφείλει χρήματα στους πολίτες κύριε Στουρνάρα και λοιποί κύριοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν τα καταβάλλετε εντόκως;

Την ώρα που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν στην εξαθλίωση και η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 30%, κρατάτε τα χρήματα του ελληνικού λαού, στερώντας του μια έσχατη οικονομική ανάσα και τη δυνατότητα να κάνει έναν -βραχυπρόθεσμο έστω- οικογενειακό προγραμματισμό.

Ντροπή σας!