ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Γερουλάνος: "η μοναδικότητα της ελληνικής γαστρονομίας θα πρέπει να αναδειχθεί"

Παύλος Γερουλάνος: "η μοναδικότητα της ελληνικής γαστρονομίας θα πρέπει να αναδειχθεί"
Παρέμβαση στο συνέδριο της "Ιmic 2011", με επίκεντρο τον γαστρονομικό τουρισμό, που έλαβε χώρα..

Παρέμβαση στο συνέδριο της "Ιmic 2011", με επίκεντρο τον γαστρονομικό τουρισμό, που έλαβε χώρα στο συνεδριακό μέγαρο Αθηνών, έκανε χτες και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί με κάθε τρόπο η μοναδικότητα της ελληνικής γαστρονομίας και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Τα προϊόντα της ελληνικής γης και της ελληνικής θάλασσας, συνδυασμένα με τα ήθη και τα έθιμα που σχετίζονται με την διατροφή μας, αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας.

Αποτελούν την πρώτη ύλη για μία δυνατή και μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μέσα από την κουζίνα ενός τόπου μπορεί εύκολα κανείς να «διαβάσει» την ιστορία του. Είναι ένα κλειδί για να ανακαλύψει τις κοινωνικές και πολιτισμικές προσμίξεις που εξέλιξαν, διαμόρφωσαν, και εν τέλει χαρακτηρίζουν μια κοινωνία, συμπλήρωσε.

Όπως είπε υπάρχει ένα στοιχείο της ελληνικής γαστρονομικής εμπειρίας που συνήθως ξεχνάμε να αναδείξουμε. Κάτι που ξεπερνάει τον τίτλο της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς που αναγνώρισε η UNESCO στη Μεσογειακή διατροφή. Κάτι που κάνει την ελληνική εμπειρία του φαγητού απόλυτα μοναδική.

Το ελληνικό τραπέζι ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς όπως τόνισε ο υπουργός, στο ελληνικό τραπέζι μαζεύεται η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες αλλά και άγνωστοι ταξιδιώτες διότι εκεί χτυπά ακόμα η καρδιά της Ελληνικής φιλοξενίας. Στο τραπέζι μαζευόμαστε, με συγγενείς και φίλους, για να μοιραστούμε τις χαρές και τις λύπες που μας επιφυλάσσει η ζωή, είπε χαρακτηριστικά.