ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης της Μονής Βατοπεδίου

ΣτΕ: συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης της Μονής Βατοπεδίου
Να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας το 2008 με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις...

Να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας το 2008 με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις των υφυπουργών Γ. Δρυ και Γ. Φωτιάδη από το 1999 έως το 2003 που αφορούσαν στην κυριότητα των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας ζήτησε η Μονή Βατοπεδίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Κατά τη συζήτηση της σχετικής υπόθεσης η Μονή Βατοπεδίου τόνισε ότι η ανακλητική απόφαση είναι παράνομη καθώς υπάρχει ιδιοκτησία επί των επίμαχων εκτάσεων (400 στρέμματα και 25.000 στρέμματα παραλίμνιων εκτάσεων).
Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, η επίμαχη απόφαση προβλέπει αόριστα ανάκληση για «προφανείς και σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» χωρίς ωστόσο να εξειδικεύει ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί.

Στον αντίποδα, οι νομικοί εκπρόσωποι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι η ανακλητική υπουργική απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη. Τόνισαν ακόμη ότι το ΣτΕ είναι αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση καθώς πρόκειται για αστική διαφορά για την οποία αρμόδια είναι μόνο τα πολιτικά δικαστήρια.

Εισηγήτρια στην υπόθεση είναι η Σύμβουλος Επικρατείας, Ειρήνη Σαρπ η οποία όμως δεν πήρε θέση επί του νομικού ζητήματος όπως επιβάλλει ο νέος νόμος3900/2010 για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.