ΕΛΛΑΔΑ

Φιλοξενία "εν πλω" για παράνομους μετανάστες

Φιλοξενία "εν πλω" για παράνομους μετανάστες
Η διαδικασία απόκτησης πλωτών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών από το...

Η διαδικασία απόκτησης πλωτών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πλησιάζει στην ολοκλήρωση της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Την Αστυνομική διεύθυνση του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, επισκέφτηκαν ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Γιάννης Ραχωβίτσας μαζί με το διευθυντή του γραφείου του Χρήστου Παπουτσή, πρέσβη Κυριάκο Αμοιρίδη και αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας αυτού του είδους ναυπηγημάτων φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πλωτές πλατφόρμες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτόνομης πλεύσης και πάνω στις οποίες είναι κατασκευασμένοι σε ορόφους και με τη λογική προκατασκευασμένων οικίσκων οι ξενώνες και όλοι οι απαραίτητοι χώροι για τη διαμονή τουλάχιστον 2.000 ατόμων στη καθεμιά.

Μάλιστα, δημιουργείται και περιφραγμένος χώρος για την άθληση ή τις όποιες άλλες δραστηριότητες των μεταναστών, στο σημείο όπου «δένει» το πλωτό κέντρο φιλοξενίας. Οι Έλληνες αστυνομικοί πληροφορήθηκαν από τους Ολλανδούς ομολόγους τους για μια σειρά πλεονεκτημάτων που έχει σε επιχειρησιακό επίπεδο η χρησιμοποίηση τέτοιων πλωτών μέσων, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα της άμεσης μεταφοράς του σε άλλο σημείο εάν προκύψουν προβλήματα με την τοπική κοινωνία. Γεγονός που ικανοποίησε ιδιαίτερα, την ελληνική πλευρά καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δημιουργηθεί τα απαραίτητα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών, κυρίως λόγω των έντονων τοπικών κοινωνικών αντιδράσεων, με αποκορύφωμα τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νομική.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση από μια ολλανδική και μια Βρετανική εταιρεία, το κόστος ενοικίασης θα είναι 300.000 ευρώ το χρόνο για καθένα από αυτά τα οποία προορίζονται για την Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη. Ενώ απαραίτητη είναι και η εξεύρεση της οικονομικότερης λύσης για την ρυμούλκηση τους από την Ολλανδία μέχρι τη χώρα μας, ένα δύσκολο ταξίδι 4.000 ναυτικών μιλίων, με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

Η άφιξη των συγκεκριμένων πλοίων υπολογίζεται σε περίπου τέσσερις μήνες.