ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 580.000 ευρώ για την πτώση του Σινούκ

Αποζημίωση 580.000 ευρώ για την πτώση του Σινούκ

Υποχρεωμένο να καταβάλει ως ψυχική οδύνη το συνολικό ποσό των 580.000 ευρώ στη σύζυγο και τον ανήλικο γιο του Παναγιώτη Παπαναστασίου κυβερνήτη του μοιραίου Σινούκ που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο, είναι το ελληνικό δημόσιο.

Το ελικόπτερο με προορισμό το Άγιος Όρος κατέπεσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής και σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης, οι 11 συνοδοί του και το 6μελές πλήρωμα του.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του δημοσίου που υποστήριζε ότι η πτήση μεταφοράς του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Άγιο Όρος «δεν αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της Εθνικής Άμυνας της χώρας και κατά συνέπεια δεν πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση».

Σύμφωνα με τους δικαστές η συγκεκριμένη στρατιωτική πτήση είχε κρατικό σκοπό και αποσκοπούσε στο δημόσιο συμφέρον, καθώς το Ελληνικό κράτος προσδίδει ιδιαίτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία στον Προκαθήμενο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, λόγω της αποστολής του Πατριαρχείου στη διατήρηση και διάδοση της Ελληνορθόδοξης θρησκευτικής πίστες σε χώρες Αφρικής.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση δεν επρόκειτο για μια οποιαδήποτε μετακίνηση Πατριάρχη, αλλά για την μετάβαση αυτού στο Άγιο Όρος, κάτι που λόγω του Θρησκευτικού του αξιώματος είχε προεχόντως προσκυνηματικό χαρακτήρα, συνυφασμένο με το αξίωμά του, αλλά και δικαιολογούσε τη μετακίνησή του μαζί με τη συνοδεία του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής πραγματογνωμόνων δεν προέκυψε ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφειλόταν σε υπαιτιότητα του 6μελούς πληρώματος, αλλά ως πιθανή αιτία της πτώσης θεωρήθηκε η απώλεια πιέσεως στο Νο 2 υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσεως.