ΕΛΛΑΔΑ

Πεδίο μάχης με τραυματίες η Κερατέα

Πεδίο μάχης με τραυματίες η Κερατέα
Εμπόλεμη ζώνη έγινε για άλλη μια φορά η Κερατέα. Αποπνιχτική ήταν η ατμόσφαιρα...

Pεπορτάζ: Γιάννης Φιλιππάκος

Εμπόλεμη ζώνη έγινε για άλλη μια φορά η Κερατέα. Αποπνιχτική ήταν η ατμόσφαιρα στην περιοχή, το απόγευμα, καθώς σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων. Βόμβες μολότοφ, δακρυγόνα, χειροβμίδες κρότου λάμψης, πέτρες και φωτιές σε κάδους είχαν μετατρέψει σε πεδίο μάχης την Κερατέα.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο της πόλης Σταύρο Ιατρού, που μίλησε στο newsbomb.gr υπήρξαν 6 με 7 τραυματίες.

Όπως κατήγγειλε, χτυπήθηκε και ο ίδιος από γκλομπ στο κεφάλι.

Αυτή τη στιγμή ήρεμη είναι η κατάσταση στο σημείο, ενώ παραμένουν ακόμα οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι έξω απο το αστυνομικό τμήμα και επί της Λ. Αθηνών - Σουνίου.

Το χρονικό των επεισοδίων

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 17:30, όταν παρουσία εισαγγελέα έγιναν έρευνες σε τέσσερα σπίτια κατοίκων, όπου βρέθηκαν υλικά για κατασκευή μολότοφ. Σε ένα από τα σπίτια εντοπίστηκαν ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, μία κάμερα με υλικό από επεισόδια και άδεια μπουκάλια. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον 30χρονο αδερφό του ιδιοκτήτη του σπιτιού, εξοργίζοντας τους κατοίκους της περιοχής, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περίπου 300 άτομα έξω από το αστυνομικό τμήμα, πολιορκώντας το με πέτρες και ξύλα.

Η κατάσταση παρέμεινε για παραπάνω από τρεις ώρες τεταμένη με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους κατοίκους, που βρίσκονταν έξω από την αστυνομική διεύθυνση και επί της Λ. Αθηνών-Σουνίου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίστηκαν σε οικία στη Λ. Λαυρίου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 32 βόμβες μολότοφ, οχτώ γκαζάκια, τρεις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοι μηχανισμοί, ένα μπιτόνι με 20 λίτρα βενζίνης και 120 κενές φιάλες μπύρας.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν σοβαρά δύο αστυνομικοί και σημειώθηκαν πέντε συλλήψεις.

Σημειώνεται ότι, για πολλοστή φορά γίνονται επεισόδια στην Κερατέα, οι κάτοικοι της οποίας αντιδρούν στην χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην περιοχή.

Αστυνομοκρατία στην Κερατέα - Αδικαιολόγητες συλλήψεις

Για τα γεγονότα ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του εκτιμά πως η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. "Το τελευταίο χρονικό διάστημα η περιοχή της Κερατέας έχει γίνει ¨θέατρο¨ σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων". Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για αστυνομοκρατία στην περιοχή που προχωράει "πολλές φορές σε αδικαιολόγητες συλλήψεις". Επίσης αναφέρει πως "είναι ένα ακόμα δείγμα για το πώς βλέπει η κυβέρνηση το διάλογο και τη διαβούλευση για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία". Τέλος, ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και να συζητήσει με την τοπική κοινωνία. "Με λογικές αστυνομικής βίας και καταστολής δεν είναι δυνατόν να δοθούν απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο".

Ωστόσο μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα μια ομάδα που αποσπάστηκε του συνόλου των κατοίκων έσπασε τα τζάμια στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.