ΕΛΛΑΔΑ

Όταν ο "ρομπέν των φτωχών" έγινε "τρομοκράτης"!

Όταν ο "ρομπέν των φτωχών" έγινε "τρομοκράτης"!
Οι αδελφοί Παλαιοκώστα, έχουν δημιουργήσει έναν ολόκληρο θρύλο γύρω από το όνομά τους...

Οι αδελφοί Παλαιοκώστα, έχουν δημιουργήσει έναν ολόκληρο θρύλο γύρω από το όνομά τους. Δεκάδες ιστορίες που κινούνται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μεταφέρονται από στόμα σε στόμα εδώ και δεκαετίες, χωρίς κανείς πλέον να μπορεί να τις επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Τα φτωχόπαιδα από τα Τρίκαλα

Γεννημένοι τη δεκαετία του '60, ο Νίκος και ο Βασίλης, είχαν άλλα δύο αδέλφια -ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Το χωριό τους, το Μοσχόφυτο των Τρικάλων, ήταν μία ορεινή επαρχιακή περιοχή που τον χειμώνα ερήμωνε, αφού οι μόνιμοι κάτοικοί της μόλις και έφταναν τους 30 ανθρώπους.

Ακόμη και σήμερα, στα Τρίκαλα μιλούν για μία φιλήσυχη οικογένεια που οι σκληρές συνθήκες της ζωής "ανάγκασαν" τα δύο αγόρια της να βγουν στην παρανομία! Ιστορίες εμπλουτισμένες με στοιχεία από τον μύθο του Ρομπέν των Δασών ή του Ζορό, θέλουν τον Νίκο να ανοίγει πρώτος τον "χορό της παρανομίας" στα 19 του χρόνια, ξεκινώντας με μία παράβαση του ΚΟΚ και συνεχίζοντας με ληστείες σε διάφορα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής.

Ο πατέρας τους, Λεωνίδας, άφησε πριν από δύο δεκαετίες τα Τρίκαλα. Λαχειοπώλης στο επάγγελμα, περιγράφεται από τους συγχωριανούς του ως ένας ντόμπρος και τίμιος άνθρωπος που μοιάζει να κουβαλάει στους γέρικους ώμους του, μία δυσβάσταχτη μοίρα! Όταν είδε το γιο του Βασίλη -μετά από 17 ολόκληρα χρόνια-, ο σκληρός κακοποιός λύγισε και άρχισε να κλαίει σαν μωρό παιδί!

Όταν ο Νίκος διάβαζε στον Βασίλη.... αστυνομικά!

Οι ιστορίες λένε ότι τα δύο αγόρια περπατούσαν 45 λεπτά μέσα στη λάσπη και τα χιόνια για να φτάσουν στο σχολείο τους, όπου ο "κακός δάσκαλος" δεν τους άφηνε τελικά να μπουν στην τάξη γιατί ήταν πάντα λασπωμένοι! Αυτό σε συνδυασμό με την αβάσταχτη φτώχια τους, λένε, τους οδήγησε να εγκαταλείψουν νωρίς την ιδέα της μόρφωσης και σιγά σιγά να βγουν στην παρανομία!

Οι συμμαθητές των δύο αγοριών στο σχολείο, θυμούνται τον κατά έξι χρόνια μικρότερο Βασίλη να έχει ως ίνδαλμά του τον αδελφό του, ενώ σημειώνουν με νόημα ότι όταν τα υπόλοιπα παιδιά διάβαζαν παραμύθια, εκείνοι ξεφύλλιζαν με μανία κάθε αστυνομική ιστορία που έβρισκαν μπροστά τους! "Ο Νίκος δεν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί", λένε. "Όταν εμείς πηγαίναμε για ψάρεμα, ξαναπετούσε τα ψάρια μας στο νερό και τους έριχνε φαγητό για να τα ταΐσει", προσθέτουν.

Οι "ρομπέν των φτωχών"!

Ο Νίκος ήταν "γεννημένος αρχηγός"! Είχε πάρει το όνομα του παππού του που -σύμφωνα πάντα με τους ντόπιους- περιφερόταν στα χωριά σκεπασμένος πάντα με ένα τομάρι λύκου! "Εκείνα τα χρόνια όποιος κατάφερνε να σκοτώσει λύκο, έπαιρνε από τους χωριανούς λεφτά γιατί υποτίθεται γλίτωνε τα πρόβατά τους". Του Νίκου, δεν του άρεσε το παράδειγμα του παππού του και από πολύ μικρός είχε ορκιστεί ότι εκείνος "δεν θα χρειαζόταν το τομάρι λύκου για να κερδίσει τον σεβασμό"!

Στα χρόνια που ακολούθησαν, απέκτησε το παρατσούκλι «Ρομπέν της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας» και έγινε ο κακοποιός που "λήστεψε, αλλά δεν σκότωσε ποτέ"! Δεν υπάρχει χωριό στην περιοχή των Τρικάλων που να μην έχει μία "προσωπική εμπειρία" να διηγηθεί. "Κάθε φορά που έκαναν ληστεία, άφηναν ένα δεματάκι με λεφτά στην εκκλησία", " χάρη σε εκείνους αναστηλώσαμε το σχολείο", "άφησαν στην είσοδο του σπιτιού έναν φάκελο με 3 εκατ. δρχ. για να χειρουργηθεί ο άρρωστος πατέρας της οικογένειας", σου λένε και αν διανοηθείς να τους αμφισβητήσεις ή να ζητήσεις στοιχεία, γυρνούν ενοχλημένο την πλάτη!

Ήπιε, έφαγε και έκλεψε "ευγενικά" το αυτοκίνητο των ιδιοκτητών!

Από τις λίγες επώνυμες μαρτυρίες, εκείνη του κ.Νίκου Αυγερινού, ιδιοκτήτη πανδοχείου στην Παύλιανη. Ηταν 6 Οκτωβρίου 2002 και η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Νίκου Παλαιοκώστα. Εκείνος - σύμφωνα με τη μαρτυρία- μπήκε ήρεμος στο πανδοχείο «Βίστα», συστήθηκε στον ιδιοκτήτη και ζήτησε να φάει κρέας με πατάτες! Μόλις τελείωσε, εξήγησε ευγενικά στον κ. Αυγερινό και την έντρομη σύζυγό του ότι θα πάρει το αυτοκίνητό τους για να μπορέσει να φύγει! Φεύγοντας, τους παρακάλεσε να ειδοποιήσουν τους μπάτσους μετά από μισή ώρα.

Από χθες, ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι πλέον επικηρυγμένος με το ποσό του 1.000.000 ευρώ! Δεν είναι πρώτη φορά που οι αρχές προχωρούν σε επικήρυξη, αφού από το 1995 τα δύο αδέλφια είναι επικηρυγμένα για 250 εκατομμύρια δραχμές. Μόνο που αυτή τη φορά, ο "ρομπέν των φτωχών, ο ευγενικός κακοποιός που ξεφτιλίζει το σύστημα", κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια!

Μένει να δούμε, αν "το λαϊκό παραμύθι" θα αλλάξει πλοκή!

της Μαρίας Παναγοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Επικήρυξαν με 1.000.000 ευρώ τον Παλαιοκώστα

Όταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνάντησε τον «Θανάση Κλάρα» και έφτιαξαν βόμβες