ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό όπως Central Park

Ελληνικό όπως Central Park
Ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο στα πρότυπα του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και του Χάιντ Παρκ του Λονδίνου σχεδιάζει η κυβέρνηση...

Ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο στα πρότυπα του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και του Χάιντ Παρκ του Λονδίνου σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περιοχή του Ελληνικού.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεµπίγιο, ο οποίος του παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την παραθαλάσσια περιοχή-φιλέτο των 6.000 στρεμμάτων.

Βούληση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του Ελληνικού να συνδυάζει δύο κεντρικά στοιχεία: Την εύκολη και ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών στο πάρκο και τη δυνατότητα προσέλκυσης στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.

Οι προτάσεις Ασεµπίγιο δεν είναι δεσµευτικές για την κυβέρνηση, η οποία και θα προσδιορίσει το ποσοστό του πρασίνου που θα καταλάβει την συνολική έκταση του Ελληνικού, που σύµφωνα µε πληροφορίες θα είναι αρκετά υψηλό.

Οι ιδέες που ανταλλάχθηκαν στη χθεσινή διερευνητική συζήτηση ήταν πολλές και αφορούσαν τη δηµιουργία πολιτιστικών κέντρων, χώρων βιβλιοθηκών, οικονοµικών και συνεδριακών κέντρων (Financial Centers) όπως επίσης και την αξιοποίηση ενός κοµµατιού του πάρκου για εκπαιδευτική χρήση υπό τη µορφή ερευνητικών κέντρων και κέντρων τεχνολογίας για πανεπιστήµια (Research and Development).

Επιπλέον, δεν απορρίφθηκαν ιδέες για ήπια οικιστική ανάπτυξη ή ακόµη για τη δηµιουργία ενός µεγάλου ακουάριουµ στην καρδιά του πάρκου.
Αποκλείστηκαν πάντως, προτάσεις για δηµιουργία καζίνου, πίστας για Φόρµουλα 1 ή µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες.

Με αυτές τις ιδέες στις αποσκευές του, ο υπουργός Επικρατείας αρµόδιος για επενδύσεις Χάρης Παµπούκης, μεταβαίνει στις 22 Φεβρουαρίου στο Κατάρ για συζητήσεις µε την εκεί κυβέρνηση.

Είναι γνωστό ότι οι Καταριανοί έχουνήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Ελληνικό, εποµένως κατά το ταξίδι του στο Κατάρ ο κ. Παµπούκης αναµένεται να συζητήσει διεξοδικά τις δυνατότητες ανάπτυξης του µνηµονίου συνεργασίας ύψους 5 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε τον περασµένο Σεπτέµβριο στη Νέα Υόρκη.