ΕΛΛΑΔΑ

ΣΟΚ από το νέο φόρο ακινήτων

ΣΟΚ από το νέο φόρο ακινήτων

- Κατάργηση του αφορολόγητου και φόρο από το πρώτο ευρώ θέλει η τρόικα.

- Φόρο και στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει ''κλειδώσει'' ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα.

Το χαράτσι, μία έμπνευση του Ευ. Βενιζέλου και της κυβέρνησης Παπανδρέου που υποτίθεται ότι θα ίσχυε για δύο μόνο χρόνια, παίρνει μόνιμη μορφή.

Στόχος είναι να εισπραχθούν 800 ακόμα εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία ακινήτων, πέραν αυτών που εισπράττονται σήμερα. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας έχει υπολογίσει 3 δισ. ευρώ το χρόνο από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σε αυτά τα πλαίσια, συζητείται ακόμα και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ.

Υπάρχουν σκέψεις για μείωση του αφορολογήτου από τις 100.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 50.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσουν περισσότεροι.

Με την αύξηση όμως των αντικειμενικών αξιών ή με τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής που θα καθορίζει τις τιμές των ακινήτων, καταργώντας τις αντικειμενικές αξίες, είναι βέβαιο δεν θα υπάρχει κανείς μικροϊδιοκτήτης που να μην πληρώνει.

Στο στόχαστρο είναι και τα αγροτεμάχια, ακόμα και αυτά που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή δεν είναι αξιοποιήσιμα και δεν παράγουν κανένα εισόδημα. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να εισπράξει έστω και 100 ή 200 ευρώ το χρόνο από κάθε ιδιοκτήτη αγροτεμαχίων.

Ανεξάρτητα του τι θα γίνει με την αύξηση ή τον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, η κυβέρνηση δεν συζητά διατήρηση του σημερινού αφορολογήτου των 100.000 ευρώ για τα ακίνητα, επιδιώκοντας να πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες φόρο.

Και προκειμένου να το επιτύχουν, προχωρούν και στην ασύλληπτη ιδέα να επιβληθεί φόρος και στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

Η τρόικα, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους, είχε εντυπωσιαστεί πριν 2 χρόνια από το μέγεθος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και την είχε βάλει εξ αρχής στο στόχαστρο.