ΕΛΛΑΔΑ

Εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων φοβούνται οι έμποροι

Εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων φοβούνται οι έμποροι
Εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, φοβάται η Εθνική...

Εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, φοβάται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ''η οποία'' όπως σημειώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κ. Β. Κορκίδης "σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό επιβάλλει την αναθεώρηση συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στην ελληνική αγορά".

Ο κ. Κορκίδης αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά στην αποτυχία του σχεδίου της Τρόϊκας και όπως δηλώνει αναφορικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις των εκπροσώπων της: «με το...διάγγελμα της Τρόικας και ο πλέον καλόπιστος Έλληνας κατάλαβε ότι η χώρα μας κυβερνάται από μια τριανδρία μέτριων οικονομολόγων που μετά από 10 μήνες παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία της".

Για του λόγου το αληθές σημειώνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή από 2,4%, τον περυσινό Ιανουάριο, ξέφυγε, δημιουργώντας στασιμοπληθωρισμό στα επίπεδα του 5%, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι παρενέργειες του πληθωρισμού όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης είναι οι εξής:

Ακυρώνεται η μείωση των τιμών βασικών αγαθών.

Παγώνει την αγορά και αυξάνονται τα λουκέτα.

Επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Στερείται πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή.

Απορροφάται η ασθενική ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά 40%, από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 20%, από τις μεταφορές 15%, από τα ασφάλιστρα 12%, από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ 11%, από την περίθαλψη 10%, από τα τρόφιμα 9%, από την στέγαση κατά 9%, από την κινητή τηλεφωνία 4%, από την εστίαση 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες 5%.