ΕΛΛΑΔΑ

Εντολή Παπακωνσταντίνου για έφοδο ΣΔΟΕ στα πολεοδομικά γραφεία

Εντολή Παπακωνσταντίνου για έφοδο ΣΔΟΕ στα πολεοδομικά γραφεία
Το όργιο διαφθοράς στις πολεοδομίες έφερε με καταγγελία του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης...

Το όργιο διαφθοράς στις πολεοδομίες έφερε με καταγγελία του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενώπιον και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκπληκτος πληροφορήθηκε το μέγεθος της διαφθοράς σε ακόμη ένα κομμάτι του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται πλέον να δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ προκειμένου οι άνδρες του να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε συγκεκριμένα πολεοδομικά γραφεία.

Παράλληλα, το ΤΕΕ έχει συστήσει επιτροπή ελέγχου που διενεργεί έρευνα σε όλα τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι «από τις καταγγελίες που είχαμε, έχει ξεφύγει τόσο η κατάσταση που πλέον οι διευθυντές πολεοδομικών γραφείων υποβάλλουν μελέτες και επιβλέψεις ως μελετητές. Δεν κάνουν καν αυτό που γινόταν κάποτε να παίρνουν τη σφραγίδα του διπλανού τους».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «Διευθυντής, στέλεχος Πολεοδομικού γραφείου, έχει καταθέσει άδειες και τις έχει σφραγίσει και έχει πάρει και την αμοιβή ως μελετητής και ως επιβλέπων».

Τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Σπίρτζης στην Βουλή αφορούν δύο υπαλλήλους πολεοδομιών, τον Ε.Ζ και την Α.Π.

Ο πρώτος ανήκει στην πολεοδομία Δήμου Νίκαιας και σύμφωνα με την έρευνα του ΤΕΕ πραγματοποίησε δεκάδες αρχιτεκτονικές μελέτες ως ιδιώτης και παράλληλα τις επέβλεπε ως υπάλληλος της πολεοδομίας!

Είναι προφανές το σκάνδαλο του ασυμβίβαστου, καθώς δεν δικαιολογείται υπάλληλος της πολεοδομίας να εργάζεται και ως ιδιώτης με αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα με την πολεοδομία.

Οι σοβαρότερες ενδείξεις βέβαια που μπορούν να δώσουν μεγάλες διαστάσεις στην υπόθεση, σχετίζονται με εκτιμήσεις ανθρώπων του ΤΕΕ που πιστεύουν ότι έχει στηθεί μια «βιομηχανία» η οποία μοιράζει άδειες – κάτι σαν συμφωνητικά – σε πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες που εργάζονται σε πολεοδομικά γραφεία που τους επιτρέπει να σπάνε το ασυμβίβαστο.