ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες δουλεύουμε περισσότερο από όλους!

Οι Έλληνες δουλεύουμε περισσότερο από όλους!
Κόντρα στη θεωρία Πάγκαλου, έρευνα της Eurostat!

Οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους! Σε χθεσινό της άρθρο με τίτλο "Καταρρίπτονται τα στερότυπα των Βορειοευρωπαίων", η Wall Street Journal, παρουσιάζει έρευνα σύμφωνα με την οποία η κρίση οικονομική στην ευρωζώνη δεν είναι αποτέλεσμα των "αντιπαραγωγικών" υπαλλήλων!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. "Ποιας χώρας της Ευρωζώνης οι εργαζόμενοι, έχουν τη μεγαλύτερη "εβδομάδα εργασίας", αναρωτιέται το δημοσίευμα και απαντά:

"Θα μπορούσαν να είναι οι Έλληνες που εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα. Αλλά και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι δεν πάνε πίσω, αφού εργάζονται περίπου 39 ώρες"!

"Και πού είναι η μικρότερη εβδομάδα εργασίας στην ΕΕ;" συνεχίζει το άρθρο. " Μάλλον στην Ολλανδία, με 31 ώρες την εβδομάδα.", καταλήγει!

"Αυτό που αποδεικνύουν οι αριθμοί είναι ότι το πρόβλημα των χωρών στα νότια της ευρωζώνης δεν είναι αποτέλεσμα υπαλλήλων που δεν εργάζονται αρκετά.

Το βασικό πρόβλημα είναι η χαμηλότερη παραγωγικότητα", αναφέρει και εξηγεί ότι το 2009 για παράδειγμα, οι Έλληνες εργαζόμενοι απέφεραν μόλις 18,5 ευρώ ανά ώρα που εργάστηκαν. Την ίδια ώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ο αριθμός ήταν 24,40 και 13,80 ευρώ αντίστοιχα.

Οι διαφορές αυτές οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό, στο διαφορετικό καθεστώς εργασίας.

Στην Ολλανδία και στη Γερμανία για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι part-time, αντίθετα με την Ελλάδα όπου οι εργαζόμενοι είναι είτε πλήρους απασχόλησης, είτε άνεργοι.

Ακόμη, ένα υψηλό ποσοστό των Ελλήνων εργαζόμενων δουλεύουν στη γεωργία, όπου η απασχόληση εκεί διαρκεί περισσότερο.

Η έρευνα αυτή, έρχεται να καταρρίψει τον μύθο των "τεμπέληδων του Νότου" και να δώσει μία άλλη διασταση στο πρόβλημα.

"Είναι η σωστή κίνηση για τη μείωση των συντάξεων και κοινωνικών παροχών στις νότιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτρέπουν; Αυτό θα οδηγήσει τους νοτιοευρωπαίους σε περισσότερη δουλειά, αλλά δεν θα τους βοηθήσει να εργάζονται πιο παραγωγικά"!

Ένας Έλληνας εργαζόμενος και ένας Γερμανός εργαζόμενος μπορεί να έχουν την ίδια κατάρτιση, αλλά ο Γερμανός θα είναι παντα πιο αποδοτικός λόγω της αναπτυγμένης γερμανικής τεχνολογίας και των υποδομών. Αλλά πώς θα μειωθεί το χάσμα στις υποδομές και την τεχνολογία;

"Το μήνυμα για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι ξεκάθαρο. Οι εργαζόμενοί τους πρέπει να μετακινηθούν σε χώρες όπου βρίσκεται η τεχνολογία (όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία), ή οι κυβερνήσεις τους θα αφήσουν τις πολυεθνικές εταιρείες να φέρουν την τεχνολογία τους στο Νότο της ευρωζώνης", καταλήγει η έρυενα!