ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για τις ΜΚΟ

Εισαγγελική έρευνα για τις ΜΚΟ
Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης τίθενται πάνω από 600 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις...

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης τίθενται πάνω από 600 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τις οποίες έχει καταγγελθεί ότι χρηματοδοτούνται αφειδώς χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Ιωάννη Σακελλάκου, οι αρμόδιοι εισαγγελείς του τμήματος οικονομικού εγκλήματος θα ελέγξουν με τι χρηματικά ποσά επιδοτήθηκαν οι ΜΚΟ από το δημόσιο, αλλά και την Ε.Ε., ενώ καλούνται να ελέγξουν αν τα ποσά αυτά διατέθηκαν για τους σκοπούς που είχαν δηλώσει.

Επιπλέον ο κ. Σακελλάκος ζητεί να ερευνηθούν γενικότερα οι δραστηριότητες όλων των ΜΚΟ που δημιουργηθήκαν από το 1997 και μετά.

Αφορμή για την παρέμβαση της Δικαιοσύνης αποτέλεσε σειρά δημοσιευμάτων του Τύπου αλλά και αναφορά ιδιώτη, τα στοιχεία του οποίου δε δημοσιοποιούνται από την Εισαγγελία.

Σύμφωνα ωστόσο, με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και με βάση τη σχετική αναφορά του ιδιώτη, οι ΜΚΟ εισέπραξαν τη χρονιά του Μνημονίου 2009-2010 περί τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν αγγίζουν τα 68 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρμόδια υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, είναι εγγεγραμμένες πάνω από 600 ΜΚΟ, όταν σε χώρες με πληθυσμό ίδιο με της Ελλάδας, όπως η Ολλανδία, οι αντίστοιχες οργανώσεις δεν ξεπερνούν τις 200.