ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα έδινε πλαστές άδειες οδήγησης

Σπείρα έδινε πλαστές άδειες οδήγησης
Αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη βρίσκονται 53 άτομα, τα οποία ανανέωναν άδειες οδήγησης με τη χρήση πλαστών...

Αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη βρίσκονται 53 άτομα, τα οποία ανανέωναν άδειες οδήγησης με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

  • Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι:Σαράντα τρεις ιδιώτες, με τα στοιχεία των οποίων εκδόθηκαν πλαστά έγγραφα - δικαιολογητικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για ανανέωση αδειών οδήγησης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Αθηνών.
  • • Ένας 67χρονος , ο οποίος διατηρούσε γραφείο «διεκπεραίωσης αυτοκινητιστικών υποθέσεων» και αναλάμβανε, έναντι χρηματικής αμοιβής, την ανανέωση αδειών οδήγησης χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά, στα οποία είχαν τεθεί πλαστές σφραγίδες και υπογραφές ιατρών. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος εκτός των ανωτέρω είχε χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας οδήγησης και στο όνομα του.
  • Ένας 68χρονος, ο οποίος λειτουργούσε ως μεσάζοντας παραδίδοντας τα πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά και καταθέτοντας τους φακέλους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Αθηνών.
  • Οκτώ υπάλληλοι του Τμήματος Αδειών οδήγησης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Αθηνών, οι οποίοι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους είχαν την υποχρέωση παραλαβής και ελέγχου των δικαιολογητικών, για την έκδοση - ανανέωση αδειών οδήγησης και ειδικών αδειών ταξί.

Η δικογραφία, που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης για τους (43) ιδιώτες, τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση για τον 67χρονο και 68χρονο και τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης για τους οκτώ υπαλλήλους.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα δικαιολογητικά, που είχαν χρησιμοποιηθεί σε 44 συνολικά φακέλους έκδοσης - ανανέωσης αδειών οδήγησης (42 άδειες οδήγησης και 2 ειδικές άδειες ταξί), ήταν πλαστά και τα παράβολα που τα συνόδευαν είχαν σφραγιστεί με πλαστές σφραγίδες ιατρών, που φαίνονται ως εκδότες εγγράφων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών.

Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις τα παράβολα είχαν εκδοθεί σε διαφορετικό όνομα, από εκείνο για το οποίο είχαν κατατεθεί, ενώ είχε τεθεί η σφραγίδα του ιατρού πάνω στο όνομα που ανέγραφε το παράβολο, ώστε να μη διακρίνεται. Επίσης σε ορισμένους φακέλους, στα παράβολα που είχαν κατατεθεί είχε γραφεί χειρόγραφα το όνομα του καταθέτη πάνω στο όνομα του εκδότη, ώστε να συγκαλύπτεται.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο και στο αυτοκίνητο του 67χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Πέντε ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας.
• Μία ξύλινη σφραγίδα.
• Οκτώ άδειες οδήγησης παλαιού τύπου.
• Φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών υγείας.
• Δύο τετράδια στα οποία αναγράφονταν τα ονόματα των πελατών και έσοδα – έξοδα για τα διπλώματα.
• Τρεις φωτογραφίες
• Ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους 22,5 γραμμαρίων (για την οποία σχηματίσθηκε ξεχωριστή δικογραφία και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία).