ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση για τους μετανάστες απεργούς πείνας

Εκδήλωση για τους μετανάστες απεργούς πείνας
Εκδήλωση - συζήτηση για τους μετανάστες απεργούς πείνας πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού...

Εκδήλωση - συζήτηση για τους μετανάστες απεργούς πείνας πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, από την αντιρατσιστική κίνηση και πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωπος των μεταναστών, που στεγάζονται στο ΕΚΘ ενημέρωσε ότι επέστρεψαν σήμερα από το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», οι δύο μετανάστες που είχαν μεταφερθεί για εξετάσεις και συνεχίζουν μαζί με τους άλλους την απεργία πείνας. Υπογράμμισε ότι οι απεργοί πείνας «δεν παρακινήθηκαν από κανένα κόμμα, ή άλλο οργανωμένο χώρο» και ότι «προχώρησαν μόνοι τους με δική τους απόφαση στην διαμαρτυρία τους». Πρόσθεσε ότι διανύουν "την τέταρτη εβδομάδα απεργίας πείνας" με αποτέλεσμα να «έχουν ήδη χάσει κατά μέσον όρο έντεκα κιλά» και αρκετοί «νοιώθουν ιλίγγους».

«Σε πρώτη φάση θα έπρεπε τουλάχιστον στοιχειωδώς η πολιτεία να διαχειριστεί το θέμα νομιμοποίησης της εργασίας» τόνισε, μιλώντας για την κατηγορία των μεταναστών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα και συνακόλουθα την παραμονή τους στη χώρα, ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.

Για «ποινικοποίηση της επιβίωσης» μίλησε ο καθηγητής νομικής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος σε πτυχές του νομικού πλαισίου που «δυσκολεύουν τη διαχείριση της μετανάστευσης». Επεσήμανε επίσης, ότι η «βαρύτερη κατηγορία κοινωνικά και πολιτικά είναι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά», που εξ αιτίας των προβλέψεων του δικαίου «αποκλείονται από την στέγαση, την παροχή υγείας και κάθε άλλη δραστηριότητα».

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας διοργανώνει την Παρασκευή στις έξι το απόγευμα συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και συναυλία συμπαράστασης τη Δευτέρα, στις επτά το απόγευμα.