ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο κρυφό χαράτσι για την έκδοση οικοδομικών αδειών

Το νέο κρυφό χαράτσι για την έκδοση οικοδομικών αδειών
Σε μια επιχείρηση ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικών τους οι Καλλικρατικοί δήμοι...

Σε μια επιχείρηση ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικών τους οι Καλλικρατικοί δήμοι, διαπιστώνοντας εξ αρχής ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν όπως τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν νέους τρόπους αφαίμαξης των πολιτών.

Για παράδειγμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών με απόφαση του στις 20 Ιανουαρίου του 2011 αποφάσισε να επιβάλει για διοικητικές πράξεις των Πολεοδομικών Υπηρεσιών. Όπως είναι γνωστό , αφού τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Καλλικράτη , οι ανά την Ελλάδα Πολεοδομίες ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα των δήμων οι οποίοι είναι πλέον αρμόδιοι για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Ο δήμος Αχαρνών λοιπόν, επέβαλε νέο τέλος για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε ποσοστό επί του ειδικού κόστους κατασκευής (ΕΚΟ) 0,5% για κατοικίες, 1,5% για λοιπές χρήσεις και 3% για κτίρια υπερτοπικής χρήσης και 200 ευρώ για αναθεωρήσεις και για παρατάσεις χρόνου ισχύος .

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις καθώς θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος της οικοδομικής άδειες και κατά συνέπεια της όποιας κατασκευής.

Οι πολιτικοί μηχανικοί και οι κατασκευαστές που έχουν λάβει εντολές για κατασκευές στον εν λόγω δήμο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για πάγωμα προγραμματισμένων έργων , ιδιαίτερα υπερτοπικών μεγάλων κτιρίων , όπως πολυκαταστήματα, υπεραγορές, βιομηχανίες, συνεδριακά κέντρα, αθλητικά κέντρα , κινηματογράφοι, κλινικές κλπ., λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους που επιφέρει το νέος δημοτικό τέλος. Μάλιστα 58 πολιτικοί μηχανικοί έχουν υποβάλει ένσταση , υποστηρίζοντας ότι η απόφαση είναι παράνομη, καθώς μεταξύ άλλων το δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο, το τέλος που επιβάλλεται δεν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Τονίζουν ακόμη ότι «η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του δήμου Αχαρνών να επιβάλει την καταβολή τελών για διοικητικές πράξεις των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, είναι αποτέλεσμα μιας αυτόβουλης , αυθαίρετης και ανέλεγκτης κρίσεως η οποία όχι μόνο θα υποβάλλει τον πολίτη στην καταβολή ιδιαίτερων εξόδων , αλλά θα πλήξει καίρια και το επάγγελμα των μηχανικών που διατηρούμε την έδρα μας στο Δήμο Αχαρνών και εξαρτώμεθα πλέον άμεσα από τις αποφάσεις των Δήμων στους οποίους ανήκουν πλέον οι Πολεοδομίες που είναι αρμόδιες προς έκδοση των οικοδομικών αδειών».

Όπως ανέφεραν στο newscode, μηχανικοί , υπάρχει έντονη ανησυχία ότι και άλλοι δήμοι θα ακολουθήσουν αυτή την τακτική προκειμένου να ενισχύσουν τα ταμεία τους.

Πηγή: Newscode.gr