ΕΛΛΑΔΑ

Την ποινικοποίηση των «δώρων» ζητά ο Ι. Τέντες

Την ποινικοποίηση των «δώρων» ζητά ο Ι. Τέντες
Να νομοθετηθεί η ποινικοποίηση των «δώρων» που δίδονται από επιχειρηματικούς ομίλους για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος...

Να νομοθετηθεί η ποινικοποίηση των «δώρων» που δίδονται από επιχειρηματικούς ομίλους για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος, όπως συνέβη στην περίπτωση του γερμανικού κολοσσού SIEMENS, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Εισαγγελέων με θέμα «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς», περιέγραψε, χωρίς να κατονομάσει, την τακτική φυγόδικου πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens, κατά την οποία μοίραζε κινητά, οικιακές συσκευές κ.λπ. σε πολιτικά πρόσωπα.

Όπως είπε ο Εισαγγελέας, πρέπει να διερευνηθεί η έννοια της διαφθοράς, ώστε να εμπίπτουν σε αυτή «παροχές μη οφειλομένων ωφελημάτων που δεν συναρτώνται με συγκεκριμένη υπηρεσιακή ενέργεια αλλά δίδονται απλώς για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος».

Όπως εξήγησε δηλαδή «μιας ευνοϊκής προδιάθεσης του λήπτη με απώτερο στόχο πράξεις που θα προκύψουν στο μέλλον… Σε μια από τις γνωστές πολύκροτες υποθέσεις που συνταράσσουν την κοινωνική και πολιτική μας ζωή γινόταν λόγος για καλλιέργεια τοπίου».

Ο κ. Τέντες υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πυρήνας της διαφθοράς είναι η δωροδοκία».
Ανέφερε επίσης ότι την τελευταία 20ετία το φαινόμενο της διαφθοράς έχει γιγαντωθεί και θέτει πλέον σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις ηθικές βάσεις μια κοινωνίας.

«Είναι ένα φαινόμενο πολυεπίπεδο και σύνθετο» υπογράμμισε ο κ. Τέντες, παρατηρώντας πως κρούσματα διαφθοράς δεν εμφανίζονται μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό.

«Άλλωστε» όπως είπε «η ολοένα επεκτεινόμενη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα με την τάση των ιδιωτικοποιήσεων από τη μια μεριά και η τεράστια οικονομική επίδραση των μεγάλων και εν πολλοίς πολυεθνικών επιχειρήσεων από την άλλη, κατέστησαν αναγκαία την ποινικοποίηση της δωροδοκίας και στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως όταν αυτή τελείται στο πλαίσιο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».