ΕΛΛΑΔΑ

Γονείς "απαγωγείς" των παιδιών τους

Γονείς "απαγωγείς" των παιδιών τους
Kαθημερινά χιλιάδες παιδιά «ξεσκίζονται» στον βωμό των διεθνών απαγωγών από τους ίδιους τους γονείς τους!

Kαθημερινά χιλιάδες παιδιά «ξεσκίζονται» στον βωμό των διεθνών απαγωγών από τους ίδιους τους γονείς τους!

Η Ελλάδα πλήττεται βάναυσα από τέτοια περιστατικά! Μέχρι πριν από μερικούς μήνες μόνο στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έφθαναν δύο αιτήματα για επιστροφή παιδιών, από ή στην Ελλάδα, την ημέρα– εκτός των περιπτώσεων που αναλαμβάνουν ιδιώτες δικηγόροι και ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί συνολικά!

Το αρμόδιο τμήμα του, το Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας σε αστικές υποθέσεις, κυριολεκτικά τρέχει και δε φτάνει!

Καθημερινά στα γραφεία του στέλνονται αμέτρητα φαξ και ο αριθμός των υπαλλήλων δεν είναι επαρκής ούτε καν για να διαβάζει τα 150 περίπου χαρτιά αλληλογραφίας που φτάνουν στα χέρια τους κάθε πρωί! Και δεν είναι μόνο η επίδοση και κοινοποίηση από και προς το εξωτερικό αυτών των δικαστικών δικογραφιών! Οι υπάλληλοι του τμήματος πρέπει να εκτελούν και λίγο χρέη …ψυχολόγου, αφού τα γραφεία τους επισκέπτονται γονείς απελπισμένοι, άνθρωποι που μες στον πόνο τους απειλούν θεούς και δαίμονες, καταριούνται, φωνάζουν! Εκείνοι ακούν προσεκτικά το δράμα του ανθρώπου που κάθεται απέναντί τους και διακριτικά του συμπαρίστανται.

Εκατοντάδες υποθέσεις στις οποίες έχει παρέμβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα. Υποθέσεις που εμπλέκουν τις χώρες της Αμερικής, της Αγγλίας, της Αυστραλίας, της Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Καναδά, Βραζιλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Κύπρου. Στατιστικές μάλιστα δείχνουν ότι οι πρώτες τρεις φαίνεται να επιστρέφουν τα παιδιά πιο εύκολα, οι τρεις τελευταίες σχεδόν ποτέ!

Ένας από τους πιο βάρβαρους τρόπους μεταχείρισης του παιδιού, όπως αποκαλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διεθνής απαγωγή παιδιού, δηλαδή η μεταφορά του σε άλλη χώρα από τον ίδιο το γονιό του –Ελληνα ή αλλοδαπό- αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά φαινόμενα την τελευταία δεκαετία και στη χώρα μας!

#Στοιχεία για το ρεπορτάζ αντλήθηκαν –μεταξύ άλλων- από το βιβλίο της Αναστασίας Γραμματικάκη-Αλεξίου, «Η διεθνής απαγωγή παιδιών, κατά τη Σύμβαση της Χάγης» και το δικηγόρο κ.'Αρη Κοντοάγγελο..

Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου