ΕΛΛΑΔΑ

Στο ίδιο «θρανίο» Έλληνες και Τούρκοι μαθητές

Στο ίδιο «θρανίο» Έλληνες και Τούρκοι μαθητές
Έλληνες και Τούρκοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ιδιωτικών σχολείων, συναντώνται...

Έλληνες και Τούρκοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ιδιωτικών σχολείων, συναντώνται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν σε τριήμερες συνεδριάσεις εικονικών επιτροπών και οργάνων, στα πρότυπα του ΟΗΕ, όπου θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν πάνω σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για την προσομοίωση διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, που διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Κολλέγιο Ανατόλια, με τη συμμετοχή 250 μαθητών από 13 σχολεία, της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων και Κωνσταντινούπολης.

Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, ενώ οι μαθητές θα χωριστούν σε 10 επιτροπές, τις οποίες θα απασχολήσουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβαλλοντικά ζητήματα, τα τοξικά και βιολογικά όπλα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α.

Οι εργασίες θα γίνονται εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, ενώ θα υπάρχει καθοδήγηση από τους επιβλέποντες καθηγητές

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των επιμέρους Επιτροπών, θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση - την τελευταία ημέρα - η οποία θα εγκρίνει τα τελικά ψηφίσματα της διάσκεψης. Τα μοντέλα προσομοίωσης οργάνων διεθνών οργανισμών αποτελούν θεσμό για πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, ωστόσο, σε σχολικό επίπεδο, αποτελούν συνήθη πρακτική κυρίως στο εξωτερικό.