ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά του πρώην νομάρχη για το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας

Ποινική δίωξη κατά του πρώην νομάρχη για το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας

Ποινική δίωξη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας σε βάρος του πρώην νομάρχη Καβάλας Θόδωρου Καλλιοντζή και νυν δημοτικού συμβούλου για το θέμα της κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας (ΒΙΟ.ΠΑ.) στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Για το ίδιο θέμα η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη και σε βάρος του τότε προέδρου του ΒΙΟ.ΠΑ. Καβάλας και νυν περιφερειακού συμβούλου Ανδρέα Μπαλίκα.

Το θέμα, που ανέκυψε με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και την ανάληψη του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά, συνίσταται στην επιλογή ακατάλληλου οικοπέδου για την εγκατάσταση του ΒΙΟ.ΠΑ. Καβάλας αλλά και σε προβλήματα που σημειώθηκαν στα έργα υποδομής και βελτίωσης του εδάφους.

Το έργο ξεκίνησε με τη σύμπραξη της τότε Νομαρχίας Καβάλας, του Δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο πρώτος εκ των εταίρων έδωσε το οικόπεδο και οι άλλοι δύο τα απαραίτητα χρήματα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι υπηρεσίες της τότε Νομαρχίας γνωμάτευσαν ότι το οικόπεδο είναι κατάλληλο, το υπερτίμησαν και απέκρυψαν τόσο ότι επρόκειτο για βάλτο όσο και ότι υπάρχει ένας αγωγός φυσικού αερίου που δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να γίνουν εργασίες θεμελίωσης των βιοτεχνικών μονάδων που επρόκειτο να εγκατασταθούν στην εν λόγω περιοχή.

Στις καταγγελίες γίνεται επίσης λόγος και για μια ανάληψη εργολαβίας ύψους 300.000 € η οποία θα προχωρούσε σε εξυγίανση του εδάφους - όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα - η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Μάλιστα, για την εν λόγω σύμβαση η τότε Νομαρχία Καβάλα σύναψε δάνειο 400.000 € και το ζητούμενο σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες είναι που απορροφήθηκαν τα 100.000 € που υπολείπονταν.

Να σημειωθεί πως πριν από μια εβδομάδα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας άσκησε μια ακόμα ποινική δίωξη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην νομάρχη Θ. Καλλιοντζή, δυο πρώην αντινομαρχών, ενός ειδικού συμβούλου του πρώην νομάρχη και μιας δημοσιογράφου από τη Δράμα που φέρεται ως υπεύθυνη διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Επίσης, διώξεις ασκήθηκαν και σε τέσσερις υπηρεσιακούς παράγοντες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.

Οι εισαγγελικές διώξεις βασίστηκαν σε πόρισμα του οικονομικού ελεγκτή της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης ΑΜΘ Επαμεινώντα Αδαμακόπουλο ο οποίος κάνει λόγω για οικονομικές εκκρεμότητες συνολικού ύψους 220.000 € (που με τις προσαυξήσεις αγγίζει τις 500.000 €).

Στο 350 σελίδων πόρισμά του ο οικονομικός ελεγκτής διαπίστωσε κατάτμηση πολλών ενιαίων έργων με αναθέσεις μέσω πρόχειρων διαγωνισμών χωρίς όμως να υλοποιηθούν τα έργα στο σύνολό τους.

Το πόρισμα αναφέρει ότι από τη διενεργηθείσα έρευνα που ξεκίνησε το 2010 μετά από καταγγελίες και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012, προκύπτουν πλημμελείς έλεγχοι από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων με συνέπεια να παραλαμβάνονται τιμολόγια για συναυλίες που δεν έγιναν, έντυπο και οπτικοακουστικό διαφημιστικό υλικό που δεν τυπώθηκε, στοιχεία ενημερωτικών ημερίδων που δεν πραγματοποιήθηκαν χωρίς να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.
Επίσης, από το πόρισμα του ελεγκτή προκύπτει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες ελάμβαναν οδηγίες τόσο από τον πρώην νομάρχη όσο και τους συνεργάτες του.