ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό στο Κολωνάκι αξίας 1δισ. ευρώ

Μετρό στο Κολωνάκι αξίας 1δισ. ευρώ
Μέχρι και η πλατεία Κολωνακίου αναμένεται να αποκτήσει το δικό της σταθμό Μετρό...

Μέχρι και η πλατεία Κολωνακίου αναμένεται να αποκτήσει το δικό της σταθμό Μετρό. Πρόκειται για τη γραμμή 4 η χάραξη της οποίας μελετάται ενώ το έργο υλοποίησής της προβλέπεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2012.


Οι περιοχές που προβλέπεται να εξυπηρετεί η νέα γραμμή είναι από το Άλσος Βεϊκου έως το Μαρούσι, με 29 συνολικά σταθμούς για την υλοποίηση των οποίων η Αττικό Μετρό θα «σπάσει» σε έξι κομμάτια λόγω περιπλοκότητας και αδυναμίας χρηματοδότησης.
Η νέα γραμμή θα έχει μήκος 33 χιλιόμετρα και το κόστος της υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ.


Η πιο φιλόδοξη επέκταση του Μετρό υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 500.000 επιβάτες με «νευραλγικούς» σταθμούς σε όγκο κοινού τα δικαστήρια, τα νοσοκομεία Λαϊκό, Παίδων και Ευαγγελισμός, το Πολυτεχνείο κ.α.

Οι σταθμοί της Γραμμής 4

Πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου θα πάρουν μια σημαντική ανάσα από τη σχεδίαση των νέων σταθμών. Η γραμμή 4 θα …παραλαμβάνει επιβάτες από Καισαριανή, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί, Κατεχάκη, θα φτάνει το Φάρο Ψυχικού και από εκεί θα συνεχίζει για Μαρούσι, Φιλοθέη, Σίδερα Χαλανδρίου, Ολυμπιακό Στάδιο και ΟΤΕ.


Αλλά και νέα τμήματα όπως η Λυκόβρυση και Περισσός θα περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν λίγα χρόνια αργότερα.
Παράλληλα, στις προθέσεις της Αττικό Μετρό είναι και ο σχεδιασμός επέκτασης από τον Ευαγγελισμό προς το Παγκράτι και Βύρωνα με στόχο την Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος του έργου Γαλάτσι-Ευαγγελισμός ανέρχεται στο 1 δισ.ευρώ. Η χρηματοδότησή του θα γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία θα καλύψει το 50% οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι πόροι για το υπόλοιπο 50%.