ΕΛΛΑΔΑ

Κινητικότητα στη Σούδα - Αντιδρούν οι επαγγελματίες του τουρισμού

Κινητικότητα στη Σούδα - Αντιδρούν οι επαγγελματίες του τουρισμού
Μετά την απόφαση του Πενταγώνου να αναδιατάξει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την περιοχή της Λιβύης...

Έντονη κινητικότητα αναμένεται εντός των επόμενων ωρών στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, μετά την απόφαση του Πενταγώνου να αναδιατάξει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την περιοχή της Λιβύης.

Η απόφαση του Πενταγώνου ερμηνεύεται από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον «ως κίνηση εκφοβισμού» προς το καθεστώς Καντάφι και ως μέσο πίεσης προς τους συμμάχους για λήψη δραστικότερων μέτρων, πέραν του ομόφωνου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που εγκρίθηκε το περασμένο Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση όλων των επιχειρηματιών του Τουρισμού των Χανίων στην εμπλοκή της Σούδας σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εκφράζει η σχετική δήλωση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Νίκου Κόρακα:

"Ακούστηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας για επιχειρήσεις προς την Λιβύη. Κάτι τέτοιο θα ήταν πέρα για πέρα απαράδεκτο και θα το καταδικάσουμε αμέσως και με τον ποιό σκληρό τρόπο" τόνισε ο κ. Κόρακας για να συμπληρώσει: "Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και εμείς σαν κλάδος, αλλά και σαν κάτοικοι αυτού του τόπου ότι ο Νομός Χανίων δεν μπορεί να είναι ένα μέρος όπου μόνο θα συγκεντρώνονται και θα διενεργούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε προς Αφρική, είτε προς Ασία, είτε προς αλλού. Το λιμάνι της Σούδας δεν είναι μια στρατιωτική βάση μόνο. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας και θα πρέπει να διεκδικήσουμε την χρήση αυτού του λιμανιού για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς".

Τρία αμερικανικά μεταγωγικά πλοία ζήτησαν άδεια από τις ελληνικές αρχές και πρόκειται να καταπλεύσουν τις προσεχείς ώρες στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, ώστε να βοηθήσουν, εφόσον χρειαστεί, σε επιχειρήσεις εκκένωσης και διάσωσης στη Λιβύη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα αίτημα για παροχή «αμιγούς» στρατιωτικής συνδρομής (π.χ. ανεφοδιασμός πολεμικών αεροσκαφών) της βάσης, όπως διαβεβαίωναν στρατιωτικές πηγές.

Όσον αφορά πάντως στη χρησιμοποίηση της Σούδας για στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενημερωμένοι κύκλοι σημείωναν ότι «αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν είναι αυτή τη στιγμή πιθανό». Ακόμη και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) απαιτεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με βάση το Αρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ.

Προς το παρόν, τη στρατιωτική κατάσταση ελέγχουν στη Λιβύη τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στα ανοιχτά της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Από την Κρήτη θα εξορμήσουν οι Αμερικανοί στη Λιβύη