ΕΛΛΑΔΑ

Καμία νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Καμία νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να μη δοθεί καμία νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν εξετάζουμε, καθόλου, άλλη παράταση για τους υπόλοιπους λήγοντες αριθμούς ΑΦΜ».

Σημείωσε ακόμη ότι «προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες του συστήματος για να μην ταλαιπωρούμε τους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά στο μπαράζ των φόρων στα ακίνητα που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων επισήμανε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει παράταση.

«Δεν μπορούμε να πάμε αυτούς τους φόρους στην επόμενη χρονιά, γιατί θα υπήρχε κενό [στα έσοδα] και θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα. Είναι μια δύσκολη ισορροπία. Παίρνουμε αποφάσεις μεταξύ δύο κακών, το λιγότερο κακό» σχολίασε και εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους «θα έχουμε πιάσει τον στόχο των εσόδων».

Κληθείς να σχολιάσει τις οδηγίες που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν παρατήρηση της συμπεριφοράς των πολιτών από φοροτεχνικούς, λογιστές, κτηματομεσίτες, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε «διεθνείς πρακτικές» και «ένα αποτελεσματικό πλέγμα αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος, που πρέπει να εφαρμόσουμε εάν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή».