ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα της κρίσης μέσα από γκράφιτι

Η Αθήνα της κρίσης μέσα από γκράφιτι

Σε έκθεση φωτογραφίας στο Βερολίνο που παρουσιάζεται η καλλιτεχνική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο στην Αθήνα της κρίσης, με γκράφιτι ή εικαστικές δημιουργίες από street artists.

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά την αρθρογραφία για την Ελλάδα μετά το 2011 στον ξένο τύπο, διαπιστώνει ότι ολένα περισσότερο τα κείμενα συνοδεύονται όχι τόσο από εικόνες των πραγματικών γεγονότων αλλά από φωτογραφίες με ζωγραφιές και γκράφιτι σε δημόσιους χώρους.

Η εθνολόγος Γιούλια Τούλκε εκθέτει φωτογραφίες της από την «τέχνη των δρόμων» στην Αθήνα της κρίσης Η εθνολόγος Γιούλια Τούλκε εκθέτει φωτογραφίες της από την «τέχνη των δρόμων» στην Αθήνα της κρίσης

Μετά την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων αυτές οι μορφές καλλιτεχνικής παρέμβασης στο δημόσιο χώρο φαίνεται να προσφέρονται περισσότερο για την απεικόνιση των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και των αισθημάτων από τα οποία διακατέχονται οι Έλληνες, υποστηρίζει η Γιούλια Τούλκε.

Για μήνες η επιστήμονας Ευρωπαϊκής Εθνολογίας επισκέπτονταν την Αθήνα, φωτογραφίζοντας έργα street art και γκράφιτι και συζητώντας με τους πρωταγωνιστές αυτού του χώρου. Μέρος των φωτογραφιών αυτών εκθέτει τώρα στην γκαλερί «Raum für drastische Maßnahmen» στο Βερολίνο.