ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το Σάββατο, στη Νότια Ρόδο. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος από το πρωί 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών μέχρι την Κυριακή το πρωί είχαν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Το βράδυ της Κυριακής εκτός ελέγχου βρίσκονταν τρία μέτωπα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ζήσουν ώρες αγωνίας με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αύξηση της έντασης των ανέμων.

Παρά τις ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν κι επιχειρούσαν στην περιοχή για 24 ολόκληρες ώρες, παρά την εναέρια υποστήριξη, παρά τις ενισχύσεις που έφθασαν στη Ρόδο από την Αθήνα και την Κρήτη, η πύρινη κόλαση στη Νότια Ρόδο δεν έλεγε να κοπάσει.

Η κατάσταση έμοιαζε ανεξέλεγκτη αφού λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής αναζωπυρώθηκαν τρία μεγάλα μέτωπα:

Το πρώτο και το πιο επικίνδυνο ήταν αυτό περιμετρικά του Βατίου. Εκεί προσπαθούσαν να το αποκόψουν 14 πυροσβεστικά οχήματα περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και δεκάδες πολίτες και εθελοντές με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους.

Το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς, κατευθυνόταν από το χωριό Προφύλια προς τον Άγιο Ισίδωρο ενώ το τρίτο προς την περιοχή Μεσαναγρού καίγοντας σε χαράδρες χαμηλή βλάστηση και θάμνους.

Οι άνεμοι, άλλαζαν συνεχώς φορά και δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ προκάλεσαν απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, όπως δήλωσε στέλεχος του Δασαρχείου Ρόδου.

Συνολικά στη μάχη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Ρόδο, βρίσκονταν από το απόγευμα του Σαββάτου, έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, πάνω απο 250 άνδρες και περισσότερα απο 30 οχήματα, κατέβαλαν τιτάνια προσπάθεια για να μπορέσουν να ελέγξουν τα μέτωπα του πύρινου εφιάλτη.