ΕΛΛΑΔΑ

Επέλαση του χιονιά - Σε "λευκό" κλοιό και η Αττική

Επέλαση του χιονιά - Σε "λευκό" κλοιό και η Αττική
Σφοδρή χιονόπτωση στα βόρεια προάστια - Μετ' εμποδίων η κίνηση στην Αθηνών - Λαμίας - εγκλωβισμένα εκχιονιστικά

Σε επιφυλακή είναι ο κρατικός μηχανισμός για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

Η πυροσβεστική παρενέβη τουλάχιστον σε είκοσε περιπτώσεις, προκειμένου να απεγκλωβίσει από το κυκλοφοριακό άτομα που έχρηζαν πρώτες βοήθειες.

Μάχη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

Στο 34χλμ Αθηνών Λαμίας δόθηκαν στην κυκλοφορία από δύο λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Ωστόσο η παρακαμπτήριος που δημιουργήθηκε στο ύψος του Αγ. Στεφάνου προκειμένου να διευκολυνθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα που καθαρίζουν το δρόμο, είναι στη διάθεση και των οδηγών.

Στο 32ο χιλιόμετρο Αθηνών - Λαμίας, μία νταλίκα "δίπλωσε" ευτυχώς, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, σχηματίζοντας ουρά μέχρι το 20ο χλμ στο ρεύμα προς Λαμία. Νταλίκα "δίπλωσε" και στο ύψος της Μαλεσίνας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται μετ' εμποδίων.

Στο μεταξύ, από το Κάστρο της Βοιωτίας έως το Μαρτίνο Φθιώτιδας και από το Μαρτίνο έως τα διόδια της Τραγάνας η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας γίνεται από μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και με μικρές ταχύτητες.

Την ίδια ώρα έκκληση κάνουν οι οδηγοί να ανοίξουν τα διόδια των Αφιδνών προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των οχημάτων.

Σε λευκό κλοιό η Αττική

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση στη Αττική από αργά το απόγευμα.

Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε στην Λ. Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, στην οδό Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το 414ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, καθώς και στην Λ. Διόνυσου μέχρι την Άνοιξη.

Στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θήβας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 4ο χλμ προς Θήβα ενώ τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Νέα κατολίσθηση στα Τέμπη

Κλειστά παρέμειναν για αρκετή ώρα τα Τέμπη, καθώς νέα κατολίσθηση σημειώθηκε αργά το απόγευμα στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά οδηγός.

Χιονίζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Επιδεινώνεται ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα με τα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, από νωρίς οι παρυφές είναι άσπρες. Η κυκλοφορία σε Χορτιάτη και στον δρόμο για το νοσοκομείο Παπανικολάου γίνεται με αλυσίδες. Προβλήματα παρουσιάζονται και σε γύρω περιοχές της πόλης.

Χιόνι πέφτει από το πρωί και στη βόρεια Χαλκιδική και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη, τα σχολεία στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας.

«Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται δυσχέρεια των μετακινήσεων λόγω ενδεχόμενης χιονόπτωσης ή παγετού, την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων την έχουν οι δήμαρχοι, αποφασίζοντας σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων», υπογραμμίζει η Περιφέρεια.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός του δήμου Ιωαννιτών

Πυκνό χιόνι πέφτει από το απόγευμα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ χιονίζει σε όλα τα ορεινά του Νομού, όπως και στα ορεινά του Νομού Άρτας.

Ωστόσο, οι ισχυρές χιονοπτώσεις στο νομό έχουν προκαλέσει έντονα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αλυσίδες. Μηχανήματα αποχιονισμού εργάζονται συνεχώς για να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην Εγνατία Οδό από Κοζάνη μέχρι Βέροια, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα εκδρομέων που επιστρέφουν από την Ήπειρο στη Θεσσαλονίκη.

Παρόμοια προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον κόμβο της Εγνατίας προς Μαλακάσι Θεσσαλίας. Νωρίς το βράδυ υπήρχε έντονη χιονόπτωση στο Μέτσοβο και τα μηχανήματα αποχιονισμού δούλευαν συνεχώς για να μείνει ανοικτή η Εγνατία. Στο μεγαλύτερο μέρος της Εγνατίας, από τη Βέροια μέχρι τα Γιάννινα, η συγκοινωνία γινόταν μόνο με αλυσίδες.

Το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκ. στη Φθιώτιδα

Λίγα λεπτά πριν από τις 10 το βράδυ άνοιξε τελικά μια λωρίδα κυκλοφορίας στο τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών από την Τραγάνα μέχρι το Μαρτίνο ενώ καταβάλλονταν προσπάθειες για να ανοίξει και δεύτερη λωρίδα.

Από τις 4 το απόγευμα χιονίζει ασταμάτητα και μέσα στην πόλη της Λαμίας ενώ με ιδιαίτερη ισχυρά είναι τα φαινόμενα στα βόρεια και τα δυτικά.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες από το 48ο χλμ στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου ενώ η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ακόμη και στα πεδινά.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού, με δυσκολία τα μηχανήματα κρατούν το δρόμο ανοιχτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αλυσίδες είναι απαραίτητες αφού τα καιρικά φαινόμενα συνεχώς γίνονται όλο και περισσότερο έντονα.

Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Μπράλο και στο 51ο χλμ και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Στα ορεινά χωριά και Φθιώτιδας χιονίζει ασταμάτητα από το μεσημέρι και σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ.

Προβλήματα και στην Αχαΐα

Μάχη δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δρόμους! Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Αίγιο και Διακοπτό προς Καλάβρυτα, καθώς και από Ακράτα προς Ζαρούχλα. Επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Την ίδια στιγμή, λόγω της βροχόπτωσης, αλλά και των έργων που πραγματοποιούνται στην οδό Πατρών - Κορίνθου, τα οχήματα αναγκάζονται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

"Λευκή" και η Τρίπολη

Από τις 9:00 το βράδυ χιόνια πέφτουν σε όλη την κεντρική Πελοπόννησο, ακόμα και μέσα στην Τρίπολη. Στα ορεινά της Κορινθίας και της Αρκαδίας η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη. Ωστόσο, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά καθώς το εθνικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό.

Συνεργεία εκχιονισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και των Δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα..

Απαγόρευση απόπλου

Εν τω μεταξύ, απαγόρευση απόπλου ισχύει για όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Δραματικές στιγμές για δύο οικογένειες σε Αχαΐα και όρος Παγγαίο

Αίσιο τέλος είχε η προσπάθεια απεγκλωβισμού μιας πενταμελούς οικογένειας, στην περιοχή Κάτω Αλισσός στην Αχαΐα. Οι τρεις ενήλικοι και τα δυο παιδιά είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, λόγω του χειμάρρου που είχε κατακλύσει τον περίβολο της αγροικίας τους, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Πείρο.

Η γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού από ενισχυμένα κλιμάκια των ΕΜΑΚ διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Τελικά όλα τα μέλη της οικογένειας είναι καλά στην υγεία τους.

Ώρες αγωνίας έζησε και μία οικογένεια στο όρος Παγγαίο. Οι γονείς με τα δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 5 και 8 ετών, εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν λόγω χιονοθύελλας. Ευτυχώς όμως στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής που απεγκλώβισαν επιτυχώς την τετραμελής οικογένεια.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΩΝ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ

Στην Αττική
Λεωφόρος Πάρνηθος, από το 22ο χλμ. (τελεφερίκ),
στην οδό Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το 414ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω,
στην Λ. Διόνυσου μέχρι την Άνοιξη

Στην Θεσσαλονίκη
Διασταύρωση Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΑΧΑΪΑΣ
Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών, στο 72,2ο χλμ., Δ.Δ. Πλατάνου, λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριου.
Δημοτική οδός Περιστεράς – Χ/Κ Καλαβρύτων.
Επ. Ο. Μ. Μπόντια – Μικρό Μπόντια (περιοχές Λομπόκα – Κέρκυρα - Λαγκάδι).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΕΥΒΟΙΑΣ
Ε.Ο.Χαλκίδα- Αιδηψού, θέση << Αγιος>>, από 26ο έως 35ο χλμ.
ΕΠ. Ο. Στενής-Στροπώνων.

Α.Δ.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επ.Ο.Καρπενησίου- Φουρνάς

Α.Δ. ΦΩΚΙΔΑΣ
Ε.Ο. Θερμοπυλών- Ιτέας, στο 51ο χλμ, έχει διακοπεί για τα βαρέα οχήματα

Α.Δ.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Π.Ε.Ο. Ελευσίνας- Θηβών, από 30ο έως 36ο χλμ, έχει διακοπεί για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Α. Δ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Επ. Ο. Βόλου – Ζαγοράς, 48η χ/θ (Κάτω Κλάδος), λόγω κατολισθήσεων. Η κίνηση διεξάγεται από τον Άνω Κλάδο.
Επ.Ο. Δράκειας-Χανίων.

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΩΝ

ΑΤΤΙΚΗ
Επ.Ο.Αθηνών- θηβών, 4ο χλμ, ρεύμα προς Θήβα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 20ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Επ. Ο. Φλώρινας –Κρυσταλλοπηγής,από 16ο έως 22ο χλμ.

Α. Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 14ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Επ. Ο. Καστοριάς – Αμυνταίου, από 22ο έως 43ο χλμ.

Α.Δ.ΚΟΖΑΝΗΣ
Ε.Ο.Κοζάνης-Λάρισας από 38ο έως 52ο χλμ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ «Βόρας», από 15ο έως 25ο χλμ.

Α. Δ. ΗΜΑΘΙΑΣ
Π.Ε.Ο. Βεροίας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από διασταύρωση Σελίου μέχρι όρια με Ν. Κοζάνης, 98,3ο χλμ.
Επ. Ο. Βέροια – Σελίου, από 26ο έως 45ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου).
Επ. Ο. Βέροιας - Δασκίου, από διασταύρωση Πολυδενδρίου (8,1ο), μέχρι 43ο χλμ. (περιοχή Δασκίου).
Επ. Ο. Βέροιας – Κωστοχωρίου, από διασταύρωση οδού 25ης Μαρτίου, μέχρι το 19,3ο χλμ.
Δημοτική Οδός Νάουσας – 3-5 Πηγάδια, από το 30ο χλμ. έως το χιονοδρομικό κέντρο.
Επ. Ο. Νάουσα – Σελίου, από το 30ο χλμ. έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Α. Δ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ε. Ο. Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από 49ο έως 85ο χλμ.
Π. Ε. Ο. Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Χολομώντα).
Επ. Ο. Νεοχωρίου – Βαρβάρας.
Επ. Ο. Βαρβάρας Ολυμπιάδος.
Επ. Ο. Παλαιοχωρόυ – Μεγάλης Παναγιάς.
Επ. Ο. Αρναίας – Στάνου.
Ε. Ο. Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου, από 38ο έως 54ο χλμ.
Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου, στο 45ο (δ/ση Βάβδου έως Βάβδο).

Α.Δ.ΚΙΛΚΙΣ
Επ.Ο. Γρίβας- Καστανέρης- Λιβαδιών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΕΥΒΟΙΑΣ
Ε. Ο. Χαλκίδα – Αιδηψού, θέση «Άγιος». Προαναφερόμενος δρόμος είναι κλειστός για λεωφορεία και φορτηγά αυτοκίνητα.

Α.Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Δ. Δ. Αργυροχωρίου, προς Υπατή – Καπνοχώρι – Λύχνο – Καστανιά.
Δ. Δ. Μεσοχωρίου, προς Περιστέρι – Πύργο - Δάφνη.
Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 48ο έως 65,7ο χλμ.
Επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μακρακώμης και Υπάτης.
Περιφέρεια Σπερχιάδας, από Λευκάδα προς Γαρδίκι – Παλειοχώρι – Πουγκάκια – Πλάτανο και από Δίλοφο προς Περιβόλι – Μαρμαρά – Νικολίτσι – κολοκυθιά – Αργυρία – Κυριακοχώρι.

Α.Δ.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Ε.Ο.Καρπενησίου-Λαμίας
Ε.Ο.Καρπενησίου-Αγρινίου
Όλο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Νομού.

Α.Δ.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Επ.Ο. Κυριακίου-Ανάληψης, Αγ.Αννας- Κυριακίου, Αγ.Αννας- Αγ.Τριάδας, Μαζίου-Ευαγγελίστρας, Αράχοβας-Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσου.
Π.Ε.Ο.Ελευσίνας-Θηβών

Α.Δ.ΦΩΚΙΔΑΣ
Επ.Ο.Συκιάς- Αθαν.Διάκου.
Επ.Ο.Ναυπάκτου-Αροτίνας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Α. Δ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ε. Ο. Τρικάλων - Άρτας, από 25ο (διασταύρωση Κοτρωνίου) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου).
Επ. Ο . Πύλης - Μεσοχώρας, από 17ο (Στουρναρείκα) έως 37ο χλμ. (Βαθύρευμα).

Α.Δ.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επ.Ο.Μουζακίου-Δυτικής Αργιθέας,από 19ο έως 35ο χλμ.
Επ.Ο.Μουζακίου- Ανατολικής Αργιθέας,από 15ο έως 30ο χλμ.
Επ.Ο.Καρδίτσας-Μητρόπολης-Ιεράς Μονής Κορώνησ-Τσαρδακίου,από 15ο χλμ

Α.Δ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ε.Ο.Αγριάς-Δράκειας.
Ε.Ο. Βόλου- Ζαγοράς,από 3ο έως 44ο χλμ.(Ανω Κλάδος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
• Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
• Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.
• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ

• Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, όπως εκτιμά ο κ. Τάσος Αρνιακός, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν τοπικά μέχρι και τα 10 μποφόρ, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

"Ζεστασιά" για τους άστεγους

Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, κινητή μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα διαθέτει από αύριο, Τρίτη, σε σημεία της πόλης που βρίσκονται άστεγοι υπνόσακους, κουβέρτες και ζεστό ρόφημα. Επίσης, η μονάδα θα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη.

Επιπλέον, στο κτίριο του ΚΥΑΔΑ στην οδό Πειραιώς 35 έχει διαμορφωθεί χώρος προκειμένου να φιλοξενηθούν τις επόμενες ημέρες όσοι άστεγοι το επιθυμούν.

Μέριμνα για τους άστεγους λαμβάνει και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε θα διατεθεί για τους άστεγους ο χώρος γυμναστηρίου στην οδό Αναγνωστάρα 9-11 (απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό) ώστε να προστατευθούν από το κρύο.