ΕΛΛΑΔΑ

Πιέσεις στους γιατρούς να σιτίσουν τους απεργούς πείνας

Πιέσεις στους γιατρούς να σιτίσουν τους απεργούς πείνας
Προ των ευθυνών τους θέτει τους γιατρούς, που παρακολουθούν τους απεργούς πείνας...

Προ των ευθυνών τους θέτει τους γιατρούς, που παρακολουθούν τους απεργούς πείνας στο Μέγαρο της «Υπατίας» η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Με έγγραφο της προς τον διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Άρη Μουσιώνη η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράϊκου, αφού γνωστοποιεί ότι, δεν δύναται βάσει του νόμου να χορηγήσει εντολή ή άδεια για επιχείρηση ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης υπενθυμίζει πως, οι γιατροί είναι ποινικά υπόλογοι εάν δεν προβούν σε όσα οφείλουν για να σώσουν έναν ασθενή.
Αφορμή του σχετικού εγγράφου στάθηκε η έκκληση των γιατρών των νοσοκομείων της Αττικής να παρέμβει η Δικαιοσύνη καθώς μέλη των Επιτροπών Αλληλεγγύης δεν τους επιτρέπουν να μεταφέρουν τους απεργούς πείνας ή να τους χορηγήσουν, εάν το επιθυμούν, νερό ή τροφή.

Όπως τονίζεται στο σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας «ο γιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί κατά τους κοινώς παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή για τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να θωρηθεί ως δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως τελεσθέντος».

Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι, μεταξύ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης της ζωής (π.χ απεργία πείνας) ή του εννόμου αγαθού της ζωής, σαφώς προηγείται η προστασία της ζωής.

Κατά συνέπεια σύμφωνα με την Εισαγγελία θα πρέπει να επιχειρηθούν εκ μέρους των γιατρών, που επισκέπτονται τους απεργούς «όλες οι αναγκαίες ιατρικές ενέργειες και πράξεις προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας τους, οι οποίες άλλωστε φέρουν τον χαρακτήρα κοινωνικά πρόσφορης πράξης μη συγκρουόμενης προς την κοινωνική ηθική τάξη, προς την οποία ευρίσκεται σε απολύτως παράλληλη θέση, καθώς η επιλογή μεταξύ του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και αυτού τούτου του έννομου αγαθού της ζωής, αναμφισβήτητα προσβλητέο παρίσταται το πρώτο των ως άνω δικαιωμάτων».