ΕΛΛΑΔΑ

Καίτη Χωματά: Το μοιραίο ατύχημα

Καίτη Χωματά: Το μοιραίο ατύχημα
Το μοιραίο ατύχημα πριν την πρεμιέρα, έριξε την αυλαία της ζωής, της πλέον αγαπημένης τραγουδίστριας της ιέρειας...

Το μοιραίο ατύχημα πριν την πρεμιέρα, έριξε την αυλαία της ζωής, της πλέον αγαπημένης τραγουδίστριας της ιέρειας του "Νέου κύματος" . Η Καίτη Χωματά, έφυγε από κοντά μας στα 64 της χρόνια...

«Στον ουρανό είν’ ένα αστέρι» από τα ξημερώματα η ιέρεια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά.

Η 64χρονη τραγουδίστρια έχασε την πολυετή μάχη με τον καρκίνο και «έφυγε» από κοντά μας.

Η Καίτη Χωματά είχε καταγωγή από τη Νάξο, γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα. Σπούδασε κλασσικό χορό, ενώ με το τραγούδι ασχολήθηκε από πολύ μικρή, όταν την ανακάλυψε το 1964 ο Γιώργος Οικονομίδης στα «Νέα ταλέντα» του. Εκεί την άκουσε ο Γιώργος Παπαστεφάνου και τη συνέστησε στον Γιάννη Σπανό, ο οποίος είχε έρθει από τη Γαλλία ψάχνοντας τη φωνή ή τις φωνές που θα έφερναν το Νέο Κύμα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας.

Ερμήνευσε με χαρακτηριστικό τρόπο τα πρώτα τραγούδια του Σπανού (που σηματοδότησαν την αρχή αυτού του καλλιτεχνικού Κινήματος) και πολλών άλλων σπουδαίων συνθετών.

Είχε με τον τότε σύζυγό της Βασίλη Μαυρομμάτη την μπουάτ «Παράγκα» και μετά τη μπουάτ «Αυλαία».

Η δραματική περιπέτεια της υγείας την υποχρέωσε να αποσυρθεί για μεγάλο διάστημα από το τραγούδι, καθώς για χρόνια ήταν καθηλωμένη στο νοσοκομείο.

Χτυπήθηκε από τον καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία, ταλαιπωρήθηκε για 28 ολόκληρα χρόνια, έδωσε όμως τη μάχη της με αξιοπρέπεια και θάρρος. Πριν από περίπου δύο μήνες είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο πόδι της, με αποτέλεσμα η ήδη επιβαρυμένη υγεία της να κλονιστεί περισσότερο.

Ενα ατύχημα που ήρθε σε μία σημαντική στιγμή της ζωής της: δυο μέρες πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Badminton, όπου θα εμφανιζόταν με τους άλλους καλλιτέχνες του Νέου Κύματος...

Η μουσική παράσταση «Στα χρόνια της μπουάτ» μαζί με την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Κώστα Καράλη και τη Λιζέττα Νικολάου, υπό την καθοδήγηση του Μάκη Δελαπόρτα, ήταν το όνειρο που τη συντρόφευε στο κρεββάτι του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, με την ελπίδα να ξαναβρεθεί σύντομα στη σκηνή και να τραγουδήσει.

Στο πλευρό της βρισκόταν ο σύζυγός της Γιάννης Λιανός και οι κόρες της Ιουλία και Νατάσα που μέχρι την τελευταία στιγμή ελπίζανε στο θαύμα.

Η Καίτη Χωματά έχει τραγουδήσει περίπου 200 τραγούδια και έχουν κυκλοφορήσει 18 δίσκοι της.

Τραγούδησε για την ομογένεια στην Αμερική, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα.

Τη χειμερινή σαιζόν 2009-2010 τραγούδησε στη μουσική σκηνή Ωδήςια στο Γκάζι μαζί με άλλους συντελεστές του Νέου Κύματος, όπως την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Κώστα Καράλη κ.α.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ για το θάνατο της Καίτης Χωματά, αναφέρεται:

"Η τραγουδίστρια που ταυτίστηκε με το «Νέο Κύμα» τις δεκαετίες του '60 και του '70, έδωσε τη φωνή της σ' ένα μουσικό ρεύμα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά. Η διαδρομή της υπήρξε δημιουργική, σεμνή και συνεπής, όπως και η ίδια ως χαρακτήρας και ως ερμηνεύτρια. Η φωνή της μέσα από τα τραγούδια θα μείνει ζωντανή ώστε να θυμίζει το ήθος της, τόσο το προσωπικό όσο και το καλλιτεχνικό".

Η νεκρώσιμη ακολουθία για την Καίτη Χωματά θα ψαλλεί μεθαύριο Τρίτη, στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνας Ηλιούπολης και θα ταφεί στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης.