ΕΛΛΑΔΑ

Οι φορολογούμενοι σε ρόλο…ΣΔΟΕ

Οι φορολογούμενοι σε ρόλο…ΣΔΟΕ

Το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να δώσει κίνητρα στους πολίτες ώστε να χτυπηθεί το μαύρο χρήμα

Κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να συγκεντρώνουν αποδείξεις από ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών φαίνεται πως μελετά να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Η συλλογή αποδείξεων που στη χώρα μας τείνει να γίνει στο σίριαλ με τα περισσότερα επεισόδια καθώς το καθεστώς της αλλάζει συνεχώς, απασχολεί για μία ακόμα φορά το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προσπαθώντας να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή εξετάζει νέα σενάρια.

Σύμφωνα με αυτά, στη νέα μορφή του συστήματος, δε θα είναι απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες καταστημάτων, αλλά αντίθετα όσοι προσκομίζουν αποδείξεις από επαγγέλματα που βρίσκονται στην υψηλή ζώνη φοροδιαφυγής, θα "κερδίζουν" εκπτώσεις φόρου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τρία σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, συζητείται η πιθανότητα να επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ, να εκπίπτει η διπλάσια αξία των αποδείξεων ή να αυξάνεται το αφορολόγητο για όσους προσκομίζουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους όπως τεχνικοί, γιατροί ή δικηγόροι.

Στόχος είναι να υποστούν βαρύ πλήγμα οι "μαύρες συναλλαγές" και να μπουν οι φορολογούμενοι στη διαδικασία του να ζητούν αποδείξεις. Σήμερα, το καθεστώς προβλέπει πως μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματος τους και για την αξία αποδείξεων που τους λείπουν να πληρώνουν πέναλτι με πρόσθετο φόρο 22%. Πρόθεση πάντως της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, είναι να καταργηθεί η διάταξη αυτή σε περίπτωση που προκριθεί κάποιο από τα παραπάνω σενάρια.

Σε ότι αφορά πάντως τις φορολογικές δηλώσεις, τα ραβασάκια για έλεγχο στην Εφορία όσων αρχικά καταλογίστηκε πως θα λάβουν επιστροφή φόρου, έχουν αρχίσει να φτάνουν και όπως έχει ανακοινωθεί η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αν δεν γίνει η διασταύρωση των στοιχείων από τις ΔΟΥ, δεν πρόκειται να προχωρήσει η εκκαθάριση καμίας φορολογικής δήλωσης και ως εκ τούτου να υπάρχει η οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων. Η επιλογή εκείνων που πρέπει να δώσουν το παρόν για να ελέγχουν αυτοπροσώπως πάντως, γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων

Οι αλλαγές στις αποδείξεις-Ποιες θα «περνούν» από την εφορία

Μέχρι και 85% φτάνει η φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές