ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου;

Τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου;

Μπορεί να έχουμε ακόμη καλοκαίρι, αλλά η κρίση στη Συρία και η υψηλή φορολογία, δημιουργούν ένα καθεστώς τρόμου για τους πολίτες εν όψει χειμώνα.

Πού θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου; Πόσο θα μας κοστίσει η θέρμανση το χειμώνα; Μπορεί η ζέστη να κρατεί... καλά ακόμη, αλλά τα ερωτήματα αυτά είναι ήδη εναγώνια. Γιατί η κρίση στη Συρία και η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης έχουν ήδη οδηγήσει και σε κρίση την αγορά του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, η περσινή εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης με αυτόν του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει, κάνοντας τη χρήση του για θέρμανση απαγορευτική για πολλά νοικοκυριά. Μια λύση ίσως δοθεί από το επίδομα θέρμανσης που όλα δείχνουν ότι φέτος θα δοθεί σε περισσότερους πολίτες. Αλλά ας τα δούμε όλα αναλυτικά.

Το πολεμικό κλίμα στη Συρία και γύρω από αυτήν έχει διαμορφώσει τον τελευταίο καιρό συνθήκες κρίσης για την αγορά του πετρελαίου. Οι τιμές των υγρών καυσίμων αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή η λιανική τιμή της αμόλυβδης να βρίσκεται στα υψηλά εξαμήνου. Από τα 1,734 ευρώ ανά λίτρο που είναι η μέση τιμή που πωλεί τη βενζίνη ο πρατηριούχος, το 5,04%, δηλαδή 0,0874 ευρώ πάει στην τσέπη του, το 36,79%, δηλαδή 0,6379 πάει στο διυληστήριο και το 58,17%, δηλαδή πάνω από 1 ευρώ ανά λίτρο πάει στο κράτος, ως φόρος!

Μόνο η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία έχουν πιο ακριβή βενζίνη από την Ελλάδα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όμως, μετρούσαμε την καθαρή τιμή της βενζίνης, χωρίς τους φόρους, η Ελλάδα θα ήταν η 15η χώρα στην κατάταξη, μια από τις πιο φθηνές δηλαδή. Προφανώς και είναι οι φόροι που κάνουν την τιμή της ελληνικής βενζίνης τόσο υψηλή.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνει αυτό για τη θέρμανση του χειμώνα, από την στιγμή που έχουν εξισωθεί οι φόροι του πετρελαίου κίνησης με αυτούς του πετρελαίου θέρμανσης. Η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από την περσινή, που οδήγησε πολλούς στο να μην αγοράσουν καθόλου πετρέλαιο και να δοκιμάσουν να ζεσταθούν με άλλους τρόπους.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό η κυβέρνηση, εξετάζει την διεύρυνση των κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να δοθεί σε περισσότερους. Επίσης, σκοπεύει να το καταβάλει προκαταβολικά. Θα αρχίσει, δηλαδή, να διανέμεται πριν τις 15 Οκτωβρίου, όταν ξεκινά η χειμερινή περίοδος. Πέρσι, από τα 260 εκατ. ευρώ που είχαν βρεθεί για το εν λόγω επίδομα, απορροφήθηκαν μόλις τα 80, πράγμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να είναι πιο γαλαντόμα φέτος.

Ποια θα είναι τα κριτήρια για να το λάβει κάποιος τώρα; Δικαιούχοι θα είναι οι άγαμοι με εισόδημα ως 25.000 ευρώ, οι έγγαμοι με εισόδημα ως 35.000 ευρώ, και οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα ως 38.000 ευρώ. Για του έγγαμους το ποσό του εισοδήματος θα αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας σχολίασε σχετικά: «Σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρχε ενημέρωση. Διότι, όντως μου λένε ότι σε γειτονιές ένα νοικοκυριό πήρε το επίδομα, ένα άλλο όμως όχι. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη και γιατί από τα περίπου 260 εκατ. ευρώ που είχαμε για επίδομα θέρμανσης η απορρόφηση ήταν πολύ μικρή, περίπου 80 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν ήταν βαρύς ο χειμώνας που πέρασε. Πολύς κόσμος χρησιμοποίησε υποκατάστατα μέσα, ίσως λίγο περιβαλλοντικώς επικίνδυνα. Θα δούμε πώς μπορούμε να ελαστικοποιήσουμε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά στον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Φιάσκο με το πετρέλαιο θέρμανσης!

Η κατάσταση στη Συρία μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου

Πέφτουν τα χρηματιστήρια, ανεβαίνει το πετρέλαιο λόγω Συρίας

Αισχροκέρδεια με την τιμή της βενζίνης