ΕΛΛΑΔΑ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Τρόικας - Στουρνάρα

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Τρόικας - Στουρνάρα

Άρχισε στο υπουργείο Οικονομικών, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, σε έναν εφ' όλης της ύλης έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, ο συγκεκριμένος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια: Έως τις 10 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων).

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ).

Το «καυτό» ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.