ΕΛΛΑΔΑ

Η κρίση βλάπτει σοβαρά τη...διαφθορά

Η κρίση βλάπτει σοβαρά τη...διαφθορά
Την αισθητή μείωση των κρουσμάτων διαφθοράς τον τελευταίο χρόνο καταγράφει η Εθνική Έρευνα...

Την αισθητή μείωση των κρουσμάτων διαφθοράς τον τελευταίο χρόνο καταγράφει η Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα για το 2010, που παρουσίασε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία και οι εφορίες εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα στον τομέα της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία για τη διαφθορά δείχνουν αξιοσημείωτη μεταβολή της έκτασης της συνολικής διαφθοράς, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, που διαμορφώθηκε σε ποσοστό 10,4% για το 2010 έναντι 13,4% το 2009. Επίσης, οι εκτιμήσεις υπολογίζουν τη διαφθορά να ανέρχεται στα 632 εκατ. ευρώ για το 2010 έναντι 787 εκατ. ευρώ για το 2010.

Ως αιτία για τη μείωση των κρουσμάτων εμφανίζεται η μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε και τη μικροδιαφθορά.

Στη λίστα κατάταξης, τα Νοσοκομεία βρίσκονται στην πρώτη θέση των πιο διεφθαρμένων δημοσίων υπηρεσιών, ενώ στη δεύτερη θέση, οι Εφορίες ξεπέρασαν τις Πολεοδομίες, ανατρέποντας τη σειρά. Ως πιθανότερη αιτία για την ανατροπή θεωρείται η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την περαίωση και τη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων.

Όσον αφορά τον τιμοκατάλογο, το «φακελάκι» κοστίζει από 150 ευρώ μέχρι 7.500 ευρώ για μια χειρουργική επέμβαση, ενώ το ποσό για τον έλεγχο ή το κλείσιμο βιβλίων στις Εφορίες κυμαίνεται από €300 - €15.000.

Οι υπηρεσίες υγείας και οι δικηγόροι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στον τραπεζικό τομέα καταγράφεται μείωση περιστατικών διαφθοράς, ήτοι 4,9% για το 2010 έναντι 10,8% για το 2009.

Εντύπωση προκαλεί η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων, δηλαδή του 92%, που θεωρούν διεφθαρμένη την ελληνική κοινωνία. Πάντως, ιδιαίτερα υψηλή είναι και η ιδεολογική αποδοχή των περιστατικών διαφθοράς, καθώς αυξάνεται το ποσοστό όσων θεωρούν πράξη διαφθοράς το να βάλουν μέσον για να προσληφθεί κάποιος συγγενής τους.

Αξιοσημείωτη είναι και στάση ολοένα και περισσότερων πολιτών, που ζητούν την ουσιαστική δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή: newscode.gr