ΕΛΛΑΔΑ

Προσόντα και προϋποθέσεις ένταξης των δημοτ. αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.

Προσόντα και προϋποθέσεις ένταξης των δημοτ. αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και οι διαδικασίες αξιολόγησης και ένταξης των υποψήφιων δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, καθορίζονται με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι προς ένταξη δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να συγκεντρώνουν συγκεκριμένα προσόντα για να ενταχθούν στο Σώμα.

Ενδεικτικά:

-Πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχου πτυχίου ή διπλώματος ή απολυτηρίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στην ΚΥΑ.

-Να μην υπερβαίνουν το 45ο έτος και να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

-Να είναι υγιείς και να διαθέτουν κατάλληλα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα.

-Να έχουν ανάστημα οι άνδρες τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,65.

-Να μην έχουν καταδικαστεί ή να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για ποινικά αδικήματα, τα οποία ρητά αναφέρονται στην ΚΥΑ, καθώς και να μην έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα που επισύρουν προσωρινή ή οριστική παύση και να μην τους έχει επιβληθεί τέτοια πειθαρχική ποινή.

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής τους, όσοι δημοτικοί αστυνομικοί περιληφθούν στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, θα καλούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, να προσέλθουν μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες, προκειμένου να εξεταστούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αρμόδιες Επιτροπές του Σώματος.

Στη συνέχεια, Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τη σειρά προτεραιότητας των ενδιαφερομένων και εκδίδει τον Τελικό Πίνακα Διάθεσης, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη τον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, τα ειδικά πρόσθετα κριτήρια που τίθενται (δηλαδή την ενδεχόμενη εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και την κατοχή άδειας οδήγησης), καθώς και τα αποτελέσματα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και των υγειονομικών εξετάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά η κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών