ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος της δημόσιας υγείας από τα λύματα της Λυκόβρυσης

Κίνδυνος της δημόσιας υγείας από τα λύματα της Λυκόβρυσης
Σε διαρκή απειλή για τη δημόσια υγεία έχει μετατραπεί το έργο της κατασκευής...

Σε διαρκή απειλή για τη δημόσια υγεία έχει μετατραπεί το έργο της κατασκευής αποχετευτικού αγωγού από την Μεταμόρφωση, μέχρι την Βαρυμπόμπη. Οι καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση του έργου, με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών, έχουν αφήσει το έργο κυριολεκτικά στη μέση, αυξάνοντας κατακόρυφα την πιθανότητα να προκύψει διαρροή από τα λύματα που βρίσκονται στην περιοχή της Λυκόβρυσης!

Το έργο διακόπηκε στις 3 Φεβρουαρίου, επειδή η εταιρία «Ελληνική Υδροκατασκευή» αδυνατούσε να καλύψει το «φέσι» των 2,5 εκατ. ευρώ που της είχε βάλει του υπουργείο Υποδομών καθυστερώντας τακτικές πληρωμές. Στις 22 Φεβρουαρίου και μετά από αφόρητες πιέσεις τόσο προς τον ΓΓ Δημοσίων Έργων κ. Γιάννη Οικονομίδη, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εκταμιεύθηκαν 1,1 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το χρέος στο 1,4 εκατ. ευρώ. Όμως οι τρέχουσες πληρωμές συνεχίζουν να καθυστερούν και έτσι το χρέος μέσα σε τρεις βδομάδες εκτινάχθηκε ξανά κοντά στα 3 εκατ. ευρώ! Αποτέλεσμα είναι, οι ιθύνοντες της εταιρίας να ετοιμάζονται να απολύσουν το μεγαλύτερο μέρος από τους 50 εργαζόμενους που απασχολούν στο συγκεκριμένο έργο, καθώς αδυνατούν να τους πληρώσουν τα δεδουλευμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό χρέος της Πολιτείας προς την εταιρία ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, αφού δεν έχει εξοφλήσει ούτε προηγούμενες οφειλές της. Το ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι το συγκεκριμένο έργο, που έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα τους κατοίκους της Κηφισιάς και ειδικά όσους εργάζονται στην περιοχή περιμετρικά από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας μετά από τη γέφυρα της Λυκόβρυσης, συνδέεται άμεσα με το χώρο που υπάρχει για τα λύματα στην περιοχή. Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο επιβάλλεται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, γιατί ο κίνδυνος μόλυνσης από πιθανή διαρροή είναι υπαρκτός.

Θωμάς Μώρος

Διαβάστε επίσης:

To χρεωκοπημένο κράτος αφήνει δρόμους στη μέση