ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα με διαμαρτυρίες για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Πρεμιέρα με διαμαρτυρίες για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

«Στα όπλα» βρίσκονται καταστηματάρχες και έμποροι – Αντιδράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λαμία

Ρεπορτάζ: Γιώργος Διαμαντάκης - Επιμέλεια: Λάμπρος Κατσαρός

Διχασμός επικρατεί μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών για την πρώτη Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη τους θα έχουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους στις 3 Νοεμβρίου, μία από τις επτά Κυριακές το χρόνο, που δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00, όταν το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου, σύμφωνα με το νόμο, είναι 11:00-20:00.

Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αττικής

Εργαζόμενοι που αντιδρούν στο μέτρο του ανοίγματος έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ερμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να ενημερώσουν το αγοραστικό κοινό για τις θέσεις τους, με τον αριθμό τους ολοένα να αυξάνεται.

MAGAZIA

Στο πλευρό των εργαζομένων έχουν σπεύσει συνδικαλιστές και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, καθώς και η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που έπαιξαν το «Ποτέ την Κυριακή» ως ένδειξη συμπαράστασης.

Αντιθέτως στο πλευρό των καταστηματαρχών που άνοιξαν τα μαγαζιά τους βρέθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, με τους πολίτες να περνούν δίπλα τους για να κάνουν τα ψώνια.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκδηλώνουν την άντιθεση τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, έμποροι και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης.

Άνοιξαν στις 11 το πρωί τα περισσότερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη ενώ οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν το μέτρο με πορείες διαμαρτυρίας.

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης Κωστής Χαντζαρίδης. Οπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Όσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, τόνισε ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και η ΠΑΣΕΒΕ, στη συμβουλή της Τσιμισκή με την Αριστοτέλους.

Συγκεντρώσεις και στην Πάτρα – Άνοιξαν κυρίως τα πολυκαταστήματα

'Ανοιξαν σήμερα το πρωί ορισμένα καταστήματα, κυρίως στο κέντρο της Πάτρας, εν μέσω αντιδράσεων από μέλη του εμπορικού συλλόγου, που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα.

Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά. Επίσης, σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες. Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους, να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων.

Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα στη Λαμία

«Το crash test της πρώτης Κυριακής πήγε πολύ καλά για μας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων άκουσε τον Εμπορικό Σύλλογο ...περιμένουμε τώρα και από τον Αντιπεριφερειάρχη να κάνει το καθήκον του, με την απόφαση που θα βγάλει τις επόμενες ημέρες...», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας Γιάννης Βλαχογιάννης στο lamiareport.gr.

Στις 11:00 το πρωί το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Καποδιστρίου έξω από καταστήματα αλυσίδων που ήταν ανοιχτά, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους "υποψήφιους" καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης:

Ψώνια στην Αθήνα την Κυριακή... συντροφιά με τα ΜΑΤ

Πάτρα: Στο αυτόφωρο ιδιοκτήτρια καταστήματος

Χαλκίδα: Αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων

Κρήτη: «Μπλόκο» σε κατάστημα παιχνιδιών που προσπάθησε να ανοίξει

Πρώτη Κυριακή σήμερα με τα καταστήματα ανοιχτά

Β. Κορκίδης: Μάχη μέχρι τέλους για τις Κυριακές

Πότε και πού θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα αύριο

Θ.Σκορδάς: Όπλο για το εμπόριο η λειτουργία τις Κυριακές

Αντιδράσεις στην αγορά για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές