ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι και πότε θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων

Ποιοι και πότε θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων

Απαγορεύεται η καταβολή του δώρου σε άλλο είδος, ενώ αν δεν έχει καταβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου ασκείται ποινική δίωξη στον εργοδότη.

Μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται φέτος να πάρουν δώρο Χριστουγέννων, το οποίο πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, θα λάβουν το δώρο μεταξύ 16 και 23 Δεκεμβρίου.

Μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων δεν λαμβάνουν πλέον δώρο Χριστουγέννων.

Δικαιούχοι του δώρου είναι όσοι έχουν εργαστεί από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012 (ακόμη και όσοι έχουν απολυθεί) και η βάση του υπολογισμού είναι οι αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή όσα χρήματα έπαιρνε τότε ο εργαζόμενος. Αν η πρόσληψη έγινε οποιαδήποτε στιγμή μετά την 1η Μαΐου, τότε το δώρο καταβάλλεται με ημερολογιακή αναλογία.

Δώρο εορτών δικαιούνται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο, λιγότερο χρονικό διάστημα, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση, το δώρο υπολογίζεται ως τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες.

Απαγορεύεται η καταβολή του δώρου σε άλλο είδος, ενώ αν δεν έχει καταβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου ασκείται ποινική δίωξη στον εργοδότη, μετά είτε από μήνυση του εργαζόμενου είτε από καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

DORO

Λαμβάνεται επίσης υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Όσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν δώρο ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια. Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο (παραίτηση-απόλυση), λιγότερο χρονικό διάστημα, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Στο χρονικό διάστημα που προσμετράται για την καταβολή του δώρου συνυπολογίζονται οι μέρες της κανονικής άδειας, της άδειας τοκετού, σπουδών και λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα.

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε και σε ποιους θα δοθεί

Αποκάλυψη Θεοχάρη: Τέλος οι δηλώσεις μισθωτών – συνταξιούχων

Στα 10.000 ευρώ το όριο για τη υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών