ΕΛΛΑΔΑ

Με «λευκή» απεργία απειλούν οι δικαστικοί

Με «λευκή» απεργία απειλούν οι δικαστικοί
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου...

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί θα κατέλθουν σε "λευκή απεργία" εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να μειώνει την αποζημίωση ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων και το επίδομα βιβλιοθήκης.

Η αποζημίωση της ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων ανέρχεται στα 870 ευρώ μηνιαίως και σήμερα έχει μειωθεί κατά 30%. Με το ίδιο ποσοστό μειώθηκε και το επίδομα βιβλιοθήκης, το ύψος του οποίου είναι σε συνάρτηση με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τον βαθμό του δικαστικού λειτουργού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης διευκρίνισε ότι «Κατά τη διάρκεια της "λευκής" απεργίας οι δικαστές θα μειώσουν κατά 75% τον αριθμό των αποφάσεων, που εκδίδουν σήμερα, με συνέπεια την αγανάκτηση των πολιτών, την παραγραφή αδικημάτων και την καταδίκη της χώρας για καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης».

Ωστόσο, ο κ. Αθανασίου βλέπει και διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών στα ζητήματα της Δικαιοσύνης, ενώ ευθέως θέτει το ερώτημα στην κυβέρνηση εάν «θέλει τον δικαστή ανεξάρτητο, ισότιμο και ισόκυρο λειτουργό με τους λειτουργούς των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής, τους βουλευτές και της εκτελεστικής, τα μέλη της κυβέρνησης ή δεν τον θέλει;».

Αφήνει, πάντως, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αντιδράσεων, σε περίπτωση που τα αιτήματα του δικαστικού κλάδου δεν βρουν ανταπόκριση.

Διαβάστε επίσης:

Εξευτελίζουν τους δικαστικούς λειτουργούς

Βολές δικαστών κατά υπουργείου Οικονομικών