ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση για ολοήμερα σχολεία και αυξημένη διδασκαλία

Πρόταση για ολοήμερα σχολεία και αυξημένη διδασκαλία
Περισσότερο …σχολείο με ολοήμερα γυμνάσια και δημοτικά, αυξημένη διδασκαλία...

Περισσότερο …σχολείο με ολοήμερα γυμνάσια και δημοτικά, αυξημένη διδασκαλία ξένων γλωσσών, ενοποίηση μαθημάτων και μια σχολική μέρα που θα ολοκληρώνεται στις 16:00 το απόγευμα προτείνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η συγκεκριμένη ριζοσπαστική πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Αναλυτικά η πρόταση
*Τουλάχιστον δυο επιπλέον ώρες θα προστίθενται στο πρόγραμμα των μαθητών του δημοτικού. Το κουδούνι έναρξης της σχολικής ώρας θα χτυπά στις 08:00 το πρωί και θα σημάνει το τέλος της διδασκαλίας στις 15:00 νωρίς το μεσημέρι. Στις επιπλέον αυτές ώρες θα ενταχθεί μια ώρα για γεύμα και διάλλειμα, ενώ τα ενδιάμεσα διαλλείματα θα συρρικνωθούν. Η σχολική ώρα θα παρατείνεται μέχρι τις 15:30 για τις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

*Στις 08:00 θα ξεκινά η σχολική μέρα και για τους μαθητές του γυμνασίου και θα λήγει στις 16:00. Τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους μισή ώρα για γεύμα καθώς και ενδιάμεσα διαλλείματα.

*Στις επιπλέον διδακτικές ώρες θα προστεθούν ξένες γλώσσες ενώ θα προστεθούν 5 ώρες τη βδομάδα οι οποίες θα εντάσσονται στο νέο επιστημονικό πεδίο «Σχολική και κοινωνική ζωή». Η συγκεκριμένη ζώνη θα αφορά στην μελέτη των μαθητών, στις εργασίες που θα προτείνονται.

* Νέα ενοποιημένα διδακτικά αντικείμενα.
1. Γλώσσα
2. Ξένες Γλώσσες
3. Μαθηματικά
4. Φυσικές Επιστήμες, Περιβάλλον και Τεχνολογία
5. Σπουδές του Ανθρώπου και της Κοινωνίας
6. Τέχνες
7. Σχολική και Κοινωνική Ζωή
8. Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών

*Στις προτάσεις του Ινστιτούτου, συμπεριλαμβάνονται και μια κοινή διδασκαλία μαθημάτων. Αναμένεται δηλαδή να δημιουργηθούν ζώνες μαθησιακών - διδακτικών αντικειμένων όπου αντί να ολοκληρώνονται σε όλα τα γυμνασιακά χρόνια, θα μπορεί να γίνει και σε μια χρονιά.
*Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της εξωσχολικής δραστηριότητας που θα πραγματοποιούνται από τοπικούς φορείς.