ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη: Ο Χριστόδουλος Ξηρός μπαινόβγαινε στα κελιά των «Πυρήνων»

Αποκάλυψη: Ο Χριστόδουλος Ξηρός μπαινόβγαινε στα κελιά των «Πυρήνων»

Σχεδόν καθημερινές επισκέψεις είχε ο Χριστόδουλος Ξηρός στα κελιά των "Πυρήνων". Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας ο "Μανώλης" της 17Ν μπαινόβγαινε στα κελιά των φυλακισμένων μελών των "Πυρήνων".


Το δημοσίευμα αποκαλύπτει το ημερολόγιο εισόδου-εξόδου των φυλακών όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως το τελευταίο διάστημα ο Χριστόδουλος Ξηρός βρισκόταν συνεχώς στην Α' Πτέρυγα.

Χαρακτηριστικό είναι πώς μόνο το διάστημα 17 με 31 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε τους "Πυρήνες" 10 φορές. Μάλιστα, οι επισκέψεις του κράτησαν συνολικά 21 ώρες και 30 λεπτά!

Οι δέκα υπάλληλοι που με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης τέθηκαν σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων περιγράφουν καρέ καρέ τις ενέργειές τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τις κινήσεις του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και τις συνθήκες κράτησης του 56χρονου τρομοκράτη τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Ξηρός φαίνεται πως το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στις 18.00, ζήτησε να μετακινηθεί στην Α΄ πτέρυγα, όπως του επιτρεπόταν συνήθως. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ένας από τους αναπληρωτές αρχιφύλακες, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που αντιμετωπίζονταν οι μετακινήσεις του συγκεκριμένου κρατούμενου, το αίτημα έγινε δεκτό.

Άλλωστε, σημειώνει, όσες φορές είχε πάει στην Α΄ πτέρυγα ο Ξηρός –και όπως αναφέρει η εφημερίδα είχε πάει αρκετές– ουδέποτε είχε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αυτό, όπως τονίζει άλλος σωφρονιστικός, τελούσε σε απόλυτη γνώση και έγκριση όχι απλώς μερίδας, αλλά του συνόλου των βαθμοφόρων του καταστήματος. Οι επισκέψεις, προσθέτουν, ήταν συχνές και συνέβαιναν σε βάθος χρόνου, που ενδεχομένως ξεπερνάει τα δύο και πλέον έτη.

xiros


Ενδεικτικά την 31η Δεκεμβρίου πέρα από την απογευματινή επίσκεψη... του ρεβεγιόν, βρέθηκε στους "Πυρήνες" στις 9.40 το πρωί, έμεινε μέχρι τις 11.15 και στη συνέχεια ξαναπήγε στις 12 για πέντε λεπτά! Γύρω στις 8 μ.μ. της Πρωτοχρονιάς, κατά τη διαδικασία της βραδινής αναφοράς, σωφρονιστικός υπάλληλος της ΣΤ΄ πτέρυγας βρήκε το κελί του Ξηρού άδειο. Επικοινωνώντας με το αρχειοφυλακείο, πήρε την εντολή "να τον δώσει" ως "δικαιολογημένο στην Α΄ πτέρυγα".

Εκεί ο Ξηρός ζητούσε να παραμείνει με την παρέα των "Πυρήνων" για την αλλαγή του χρόνου. Αυτό, όπως φαίνεται από τις απολογίες, ήταν και αίτημα των "Πυρήνων" και όπως γράφει ο αναπληρωτής αρχιφύλακας, ήταν φανερό από τον τρόπο που το υπέβαλαν ότι ήταν ικανοί σε ενδεχόμενη άρνησή του να δημιουργήσουν προβλήματα. Μαζί με συναδέλφους του της βάρδιας (ήταν 13 άτομα για 2.000 κρατούμενους) αξιολόγησαν την κατάσταση και αποφάσισαν πως τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα δημιουργούσαν θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Ετσι, λένε, ελήφθη η απόφαση για το παράτυπο ρεβεγιόν.

Διαβάστε επίσης:

Επιβεβαιώνονται οι σχέσεις Ξηρού και «Πυρήνων»

Καταθέτουν γονείς μελών των Πυρήνων για τον Χριστόδουλο Ξηρό